Nigel de Jong verruilt VS voor Turkije

Op de laatste dag van de transferperiode vertrekt David Luiz bovendien voor 35 miljoen euro naar Chelsea en tekent Mario Ballotelli in Nice.

Nigel de Jong afgelopen weekend in actie namens LA Galaxy.
Nigel de Jong afgelopen weekend in actie namens LA Galaxy. Foto Gary A. Vasquez/USA Today

Nigel de Jong verruilt de Verenigde Staten voor Turkije. Voetbalclub Galatasaray maakte de komst van de 34-jarige middenvelder woensdagmiddag bekend, op de laatste dag van de transferperiode deze zomer. Hij komt over van Los Angeles Galaxy en tekende een contract voor twee jaar. De Turkse club betaalt geen transfersom.

Twitter avatar Galatasaray Galatasaray EN CONFIRMED: Galatasaray have signed Nigel De Jong on a two-year contract from @LAGalaxy | https://t.co/W8VJnRdhEX https://t.co/bOH4CjBB7K

De overstap van De Jong is verrassend te noemen. Eerder deze zomer liet hij in een interview met NRC nog doorschijnen voorlopig nog wel even in de VS te willen blijven. De voetballer, die bekend staat om zijn soms harde tackles, zei dat de overgang naar de Verenigde Staten “een grote zet” was waar “over is nagedacht”. Zo tekende Diederik van Hoogstraten op:

“Is hij van plan om langere tijd in Los Angeles te blijven? Het lijkt er wel op. De Jong heeft een villa gekocht in Encino, een comfortabele buitenwijk van Los Angeles. De scholen zijn er goed voor de kinderen, nu zeven en negen jaar oud. “Alles is mee verhuisd”, vertelt De Jong. (…) “Het was een grote zet, er is over nagedacht”, zegt De Jong. Hij heeft een contract voor een jaar en rekent er op dat het zal worden verlengd.”

Lees ook: ‘Hulk’ uit Holland is happy in LA

Donk naar Real Betis

De Jong gaat bij Galatasaray trainen onder de Nederlander Jan Olde Riekerink en wordt ploeggenoot van Wesley Sneijder,die hij al kent van het Nederlands elftal. De nieuwe aanwinst van de Turkse club speelde tot op heden 81 interlands. Zijn laatste optreden was in maart 2015 in het EK-kwalificatieduel tegen Turkije. De speler bedankte echter niet voor Oranje en sloot deze zomer een terugkeer niet uit. De komst van De Jong naar Europa moet mogelijk in dat licht worden gezien. Het vergroot zijn zichtbaarheid voor bondscoach Danny Blind.

Twitter avatar Galatasaray Galatasaray EN Nigel De Jong: I’m very happy to be here. I could have been here last year but it didn’t happen. There people here are great.

Terwijl De Jong komt, vertrekt een andere Nederlander bij Galatasaray. Verdediger Ryan Donk gaat op huurbasis spelen voor Real Betis uit het Spaanse Sevilla.

Ook Maher naar Turkije

Naast De Jong, maakt ook PSV-er Adam Maher de overstap naar Turkije. De voetballer wordt voor een jaar verhuurd aan Osmanlispor, dat dit seizoen in de Europa League uitkomt. Maher heeft bij PSV nog een contract tot 2018, maar kwam afgelopen seizoen nauwelijks aan spelen toe.

Twitter avatar PSV PSV Adam Maher (23) wordt dit seizoen door PSV verhuurd aan FK Osmanlispor: https://t.co/KQxVSWhLty https://t.co/J2h1vXrjdL

David Luiz naar Chelsea; Balotelli naar Nice

De grootste transfer van de slotdag is er één in Engeland: David Luiz keert terug bij Chelsea. De Londense club betaalt Paris Saint-Germain daarvoor 30 miljoen pond (ruim 35 miljoen euro). Twee jaar terug maakte de Braziliaan voor 58 miljoen euro nog de omgekeerde weg.

Lees ook: Waar halen de belangrijkste Europese competities hun spelers vandaan?

Ondertussen vond ook het enfant terrible van het internationale voetbal, Mario Balotelli, een nieuwe club. De aanvaller, die bij AC Milan overbodig was geworden, tekende bij het France Olympique Nice. Eerder deze zomer gingen er nog geruchten dat de Italiaan misschien bij Ajax zou tekenen, maar die bleken onwaar.