Na oordeel Raad van State

Rechter verwerpt ook in Cannes boerkiniverbod

Een Franse rechtbank heeft het boerkiniverbod in Cannes opgeheven, nadat vorige week de Franse Raad van State het verbod had verworpen in de badplaats Villeneuve-Loubet. Verwacht werd al dat de uitspraak van de hoogste bestuursrechter een precedentwerking zou hebben voor de andere gemeenten. De rechter oordeelde dinsdag dat het boerkiniverbod basale vrijheden schendt en illegaal is, omdat niet is aangetoond dat de zwemkleding de openbare orde verstoort. Half augustus verbood de burgemeester van Cannes het dragen van volledig bedekkende badkleding op een strand. Overtreders konden een boete krijgen van 38 euro. De burgemeester meende dat het tonen van dergelijke religieuze kleding kan zorgen voor onrust na de recente terroristische aanslagen in Frankrijk. (AP)