Mes in tal van grondrechten

Juridisch / internationaal

Mensenrechten worden geschonden als Nederland het PVV-programma uitvoert. Isolatie in de wereld dreigt.

Vrijheid van godsdienst, onderwijs, drukpers en het discriminatieverbod – deze grondrechten moet de PVV schrappen om de Koran te kunnen verbieden en alle moskeeën en islamitische scholen te sluiten. De kans dat dit lukt? Voor een grondwetswijziging is eerst een normale meerderheid nodig in de Tweede en Eerste Kamer, en dan – na nieuwe verkiezingen – een tweederde meerderheid. Nog nooit kreeg een partij zoveel zetels. De laatste keer dat een partij een normale meerderheid haalde was in 1891.

Als het PVV-programma toch uitgevoerd wordt, zou Nederland talloze mensenrechtenverdragen schenden. Godsdienstvrijheid en het recht op asiel staan onder andere in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Nederland krijgt minder invloed in de wereld als we mensenrechten gaan schenden, zegt Ko Colijn, hoogleraar internationale betrekkingen. Ook schrappen van ontwikkelingsgeld werkt negatief. „Waarom won Zweden meteen een zetel in de VN Veiligheidsraad en Nederland niet? Omdat Zweden consequenter geld geeft aan ontwikkelingssamenwerking en asielzaken. Precies de thema’s waar Wilders een streep door wil zetten.”

Ruzie met islamitisch georiënteerde landen ligt op de loer. Toen Wilders in 2014 een anti-islamsticker presenteerde, dreigde Saoedi-Arabië met een handelsboycot. „Ambtenaren van Buitenlandse Zaken hebben overuren gemaakt om die actie te dempen”, zegt Colijn. „Je moet er niet aan denken dat je dat voor vijftig à zestig landen moet doen.”