Merkel erkent fouten bij aanpak vluchtelingencrisis

Duitsland Volgens bondskanselier Angela Merkel is de ‘problematiek te lang genegeerd en bij Zuid-Europa gelegd.’

©

Angela Merkel erkent dat ze fouten heeft gemaakt bij de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. Maar niet het veel bekritiseerde besluit om, begin september, de grenzen te openen voor vluchtelingen die vastzaten in Hongarije was volgens de Duitse bondskanselier verkeerd. En ook niet haar omstreden zin ‘Wir schaffen das’, die ze vandaag precies een jaar geleden uitsprak. Wat ze achteraf bekritiseert, is dat Duitsland de toestroom van vluchtelingen naar Europa jarenlang heeft genegeerd, maar al te blij dat het probleem vooral bij andere landen lag, vooral in Zuid-Europa.

„Al in 2004 en 2005 kwamen er veel vluchtelingen, en we hebben het aan Spanje en andere landen aan de buitengrenzen overgelaten daarmee om te gaan’’, zegt ze vandaag in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

„De noodzaak van een gezamenlijke Europese oplossing hebben ook wij Duitsers verdrongen. Ook wij hebben ons destijds verzet tegen een proportionele verdeling van vluchtelingen. Lang hebben we de kwestie niet op een behoorlijke manier opgepakt.”

Verkeerd was volgens Merkel ook dat Duitsland zich niet inzette voor een gezamenlijke bescherming van de buitengrenzen van het Schengen-gebied, wat een beperking met zich meebrengt van de soevereiniteit van landen.

„In plaats daarvan zeiden we dat wij het bij onze luchthavens regelden, en dat het probleem ons niet zou bereiken. Maar zo werkt het niet.”

Populariteit

De populariteit van Merkel, sinds 2005 bondskanselier, is door haar vluchtelingenbeleid sterk afgenomen. Sprak een jaar geleden nog 67 procent van de Duitsers in peilingen steun voor haar uit, nu is dat teruggelopen tot 47 procent. Merkel wil nog niet zeggen of ze bij de Bondsdagverkiezingen in het najaar van 2017 kandidaat wil zijn voor een vierde ambtstermijn. Zondag zijn er in het noordoostelijke Mecklenburg-Vorpommern deelstaatverkiezingen, die gezien worden als graadmeter voor de populariteit van de regeringspartijen CDU en SPD, en anti-immigratiepartij AfD.

Vooral de massale aanrandingen van vrouwen op Oudejaarsnacht in Keulen en andere steden, grotendeels door mannen van Noord-Afrikaanse komaf, hebben gezorgd voor een omslag van de stemming in Duitsland – waar de vluchtelingen aanvankelijk met open armen werden opgevangen. De weerstand tegen Merkels vluchtelingenpolitiek nam nog toe door de terreuraanslagen deze zomer, in twee gevallen gepleegd door vluchtelingen.

In het kranteninterview zegt Merkel begrip te hebben voor de bezorgdheid van de Duitsers. Maar ze bestrijdt het idee dat „het terrorisme pas met de vluchtelingen is gekomen”.

Duitsland staat voor een reusachtige opgave om de nieuwkomers in de samenleving op te nemen, erkent Merkel. Maar:

„Duitsland zal Duitsland blijven, met alles wat ons daaraan lief en dierbaar is.”

Wel voegt ze daar meteen aan toe dat Duitsland sinds de stichting van de bondsrepubliek altijd veranderingen heeft doorgemaakt en dat verandering niet slecht is, maar „een noodzakelijk deel van het leven”.