Moslim op foto voorpagina de Volkskrant eist rectificatie

Woensdagmiddag diende een kort geding over een voorpagina van de Volkskrant. Mohammed Rashid is daar ongevraagd op neergezet als terrorist, zo zei hij in een emotioneel betoog.

De voorpagina van de Volkskrant van 16 augustus
De voorpagina van de Volkskrant van 16 augustus

Tot zijn schrik stond Mohammed Rashid (27) op 16 augustus op de voorkant van de Volkskrant, onder de kop ‘Is Schiphol nog veilig?’ Rashid was ongevraagd gefotografeerd als bezoeker van het vliegveld die met zijn auto door de strengere veiligheidscontrole ging. Door hem op de voorpagina neer te zetten als een terrorist, zo betoogt Rashid, had de Volkskrant zijn persoonlijke levenssfeer aangetast. Woensdagmiddag stond hij voor de Amsterdamse rechtbank om in een kort geding rectificatie te eisen op de voorpagina van de krant, en een schadevergoeding van 15.000 euro. Ook eist hij dat de krant openlijk zijn excuses aanbiedt aan hem, zijn familie en “de Islamitische gemeenschap in Nederland”.

Lees ook: Tegen je zin op de voorpagina – kan dat zomaar?

In een emotioneel betoog, dat eindigde in tranen, vertelde Rashid dat hij door de foto, en de ophef eromheen, nachtenlang niet had geslapen. Zijn vrouw was tijdelijk het huis ontvlucht. Ook liep zijn familie in Irak gevaar, nu hij met terrorisme werd geassocieerd. Over de vele reacties die Rashid had ontvangen, zei zijn advocaat: “De heer Rashid heeft vaak de vraag gekregen of hij aangehouden was in verband met terrorisme, en of hij een aanslag wilde plegen op Schiphol. Wildvreemden wensten hem in het plezierigste geval een enkeltje zandbak.”

De advocaten van de Volkskrant vonden dat Rashid niet kon aantonen dat hij schade had ondervonden van de publicatie. Volgens hen was zonneklaar voor iedere lezer dat Rashid geen terrorist was, maar een bezoeker van Schiphol die werd gecontroleerd. Bovendien, zo betoogden zij, had Rashid zelf de publiciteit gezocht, en daarmee zijn identiteit aan de foto gekoppeld. In de interviews die Rashid over de kwestie gaf, benadrukte hij steeds dat het niet om hem ging, maar om het negatieve framen van moslims in de media. Dat wilde hij aan de kaak stellen. Dat is prima, zo stelde de Volkskrant, maar daarmee wordt zijn juridische claim van geschonden privacy ongeloofwaardig. Over het framen van moslims in het algemeen doet de rechter hier geen uitspraak.

In deze zaak gaat het om het tegen elkaar afwegen van twee grondrechten: recht op privacy en de uitingsvrijheid. In een slotwoord stelde hoofdredacteur Philippe Remarque dat de vrije pers in het gedrang zou komen als de rechter Rashid in het gelijk zou stellen. Zijn krant had namelijk niets anders gedaan dan de werkelijkheid vastleggen: mensen met een moslimuiterlijk die werden gecontroleerd bij Schiphol. Het zou een slechte zaak zijn, zo stelde hij, als de krant angstvallig zou proberen om geen moslims op foto’s te tonen bij artikelen over veiligheid en terrorisme.

Uitspraak 14 september.