Kiki Bertens verliest voor vijfde keer op rij in de eerste ronde

US Open

De als twintigste geplaatste Bertens worstelt met de gevolgen van een virus en verliest. „Na een goede periode zit ze nu duidelijk in een dip.”

Ze oogt niet fit, niet scherp, speelt slordig, maakt veel fouten. Kiki Bertens, die het Nederlandse tennis weer een gezicht gaf na een donkere periode, is niet meer de Kiki Bertens van Roland Garros begin deze zomer.

Op de US Open in New York verloor de als twintigste geplaatste Bertens dinsdag op baan twaalf in de eerste ronde van het Kroatische talent Ana Konjuh: 6-3, 2-6 en 6-4. In de beslissende fase van de derde set had ze „niet het vertrouwen om te doen wat ze moest doen”, zegt haar coach Raemon Sluiter per telefoon vanuit de Verenigde Staten. Coachtaal voor: ze is zoekende.

Bertens is uit haar roes. Ze was de surprise van het Europese gravelseizoen, met toernooiwinst in Neurenberg, de halve finale op Roland Garros en een verloren finale in Gstaad. Ze klom stevig op de wereldranglijst, van nummer 101 naar 22 nu. Maar de (sub)top bereiken is één, er blijven vergt meer. „Na een hele goede periode zit ze nu duidelijk in een dip”, zegt Martin van der Brugghen, die Bertens van jongs af aan traint en haar samen met Sluiter begeleidt.

De terugval na de sterke reeks is groot. Dit is het vijfde toernooi op rij waar Bertens in de eerste ronde verliest. Een van de oorzaken, vertelt Sluiter, is dat Bertens na haar optreden op de Spelen in Rio werd geconfronteerd met een virus waardoor ze veel last had van haar maag. Ze kreeg antibiotica, werd beter, maar het wierp haar terug. „Ze is hier fysiek oké, maar niet top”, zegt Sluiter.

Er is dit jaar roofbouw gepleegd op het lichaam van Bertens. De wedstrijd tegen Konjuh was haar 97ste dit jaar, inclusief dubbelpartijen. „Ze oogt moe en gelaten”, zegt Van der Brugghen. „Dat kan te maken hebben met het drukke seizoen.”

Dit tennisjaar is zwaarder dan andere seizoenen, met de Spelen als extra stop. Dat wreekt zich nu bij Bertens. Sluiter zegt dat zij fysiek aan kracht zal moeten winnen om „dit soort extremiteiten” in het programma beter op te vangen.

Mentaal is ze niet meer zo sterk als eerder dit jaar; de rust waarmee ze op de baan stond is weg. Bertens schiet tegen Konjuh van gelaten naar geïrriteerd – klagend tegen de lijnrechters, mopperend op zichzelf. „Ze speelde met te veel verschillende emoties”, zegt Van der Brugghen.

Bertens komt vandaag nog in actie in de dubbel. Na de US Open gaat ze twee weken trainen, daarna staan nog vier toernooien op de planning.

Richèl Hogenkamp verraste bij haar debuut op de US Open. Ze versloeg in de eerste ronde de Britse Heather Watson in twee sets: 6-2 en 7-5.