IS meldt dood vanstrateeg Al-Adnani

Islamitische Staat heeft dinsdag de dood gemeld van zijn operationeel strateeg Abu Muhammad al-Adnani. Hij was de belangrijkste woordvoerder en propagandist van IS, en verantwoordelijk voor het beramen van terreuraanslagen in het Westen, zoals die in Parijs en Brussel werden uitgevoerd.

Adnani werd vermoedelijk gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in de buurt van de Syrische stad al-Bab, ten noordoosten van Aleppo. Opmerkelijk genoeg bevestigde het Pentagon dat de auto waarin Adnani zat, dinsdag onder vuur werd genomen, maar wilde een zegsman zijn dood nog niet bevestigen. In de aan IS gelieerde publicatie al-Naba zegt de groep dat het leven een hel zal worden voor degenen die Adnani hebben gedood.

IS en het door haar uitgeroepen kalifaat verliezen de afgelopen tijd steeds meer terrein in Irak en Syrië. Het is daarom volgens analisten niet toevallig dat de groep sinds 2014 haar tactische toevlucht heeft genomen tot het oproepen tot en het helpen beramen van aanslagen in het Westen. Dat gebeurt met de inzet van zogeheten ‘lone wolfs’ (zoals bij de aanslag dit jaar in Orlando) en van ‘slapende cellen’, zoals bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

Bij het coördineren van die ‘buitenlandse tak’ en werven en inspireren van potentiële sympathisanten via boodschappen op het web was de welbespraakte Adnani de belangrijkste man van IS. Hij werd in 1977 geboren in de buurt van Aleppo. In 2003 trok hij naar Irak om zich aan te sluiten bij de jihadistische opstand van Al-Qaeda tegen de Amerikaanse en andere buitenlandse invasietroepen. Hij werd verschillende keren opgepakt, en zat vanaf het midden van de jaren 2000 in totaal zes jaar in Amerikaanse detentie.

In 2014, na de breuk met Al-Qaeda, werd Adnani een van de belangrijkste vormgevers van IS. Herhaalde malen spoorde hij volgelingen in de hele wereld aan ongelovige westerlingen te doden. Afgelopen mei nog riep hij tot aanslagen tijdens de ramadan.