Het eerste internetcafé in 1995 zorgde voor verbazing en enthousiasme

Het filmpje geeft een mooi inkijkje in de opkomst van het internet.

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen maar de naam van één van de eerste internetcafés in New York, @ Cafe, zorgde voor nogal wat verwarring. Hoe spreek je dit teken uit? En wat betekent ‘@’ eigenlijk? Het was 1995, slechts 14 procent van de Amerikanen gebruikte het internet en van e-mail hadden nog weinig mensen gehoord.

De Amerikaanse website Vox maakte een filmpje over dit café en zijn enthousiaste oprichter Glenn McGinnis en geeft hiermee een inkijkje in de opkomst van het internet. Het filmpje toont niet alleen hoeveel er in ongeveer twintig jaar is veranderd, maar schetst ook het enthousiasme en de spanning waarmee mensen voor het eerst op het internet surfen.

“Ik ben doodsbang en enthousiast,” zegt een verbaasde bezoeker vanachter een computerscherm. Zelfs de investeerders waren nog nooit online geweest. “Ze zagen het als een Hard Rock Café maar dan met computers in plaats van rock-’n-roll,” vertelt McGinnis in het filmpje.

De tekst gaat door onder het filmpje

Maar McGinnis had zelf ook weinig ervaring met het exploiteren van een internetcafé. Om de serverruimte van het café koel te houden, vulde een afwasser elke twee uur een grote container met ijs in de ruimte.

Ook nam hij geen genoegen met de destijds gebruikelijke inbelverbinding. Hij installeerde een zogenaamde ‘T1’ internetverbinding van destijds 9000 dollar per maand die alleen werd gebruikt door universiteiten en grote bedrijven.

Ondanks zijn enthousiasme werd het internetcafé nooit rendabel. De kosten liepen op en binnen een jaar moest hij de deuren sluiten.