In beeld

Het blozende meer in Iran

Het Urmiameer in Iran is niet altijd zo rood. Sterker nog: op satellietfoto’s van de NASA uit april was het nog diepgroen. De verkleuring komt door bacteriën die rode kleurstof aanmaken. Maar er is meer aan de hand. Het ooit grootste zoutmeer ter wereld krimpt en dreigt te verdwijnen.
Het meer kleurt rood door een cocktail van droogte, hitte, en irrigatie van landbouwgronden.
AP / Ebrahim Noroozi
Daardoor wordt het meer steeds kleiner, en het zoute water alleen maar zouter.
AP / Ebrahim Noroozi
Daarop zien algen en bacteriën hun kans schoon, denken onderzoekers. De alg Dunaliella salina beschermt zich tegen een hoog zoutgehalte en bij fel licht door het aanmaken van carotenoïden: roodachtige kleurstoffen.
AP / Ebrahim Noroozi
En dan zijn er nog Halobacteriaceae, bacteriën die in verzadigd zout water voorkomen en een pigment uitstoten dat licht omzet in energie, en ook dat is rood. Door het rappe krimpen van het meer moet het meer in de toekomst mogelijk steeds vaker blozen.
AP / Ebrahim Noroozi
Het Urmiameer ligt in West-Iran en is het grootste meer van het land. Het was lang het grootste zoutmeer ter wereld. In de afgelopen veertien jaar is 70 procent van meer opgedroogd.
AP / Ebrahim Noroozi
Experts wijten de grote droogte aan klimaatverandering, verspilling en de tientallen nieuw gebouwde dammen in het gehele land.
AP / Ebrahim Noroozi
Iraniërs nemen een modderbad aan de oevers van het meer.
AP / Ebrahim Noroozi
Anderen nemen een zoutbad. Na een periode van veel regenval is de hoop op het voortbestaan van het meer toegenomen. Dat gaf ook een extra stimulans voor het Iraanse overheidsprogramma voor het behoud van het meer.
AP / Ebrahim Noroozi