Heronderzoek Cliff Richard

Bezwaar

Midden juni werd besloten om Cliff Richard (75) niet te vervolgen voor seksueel misbruik. Nu wordt dit besluit herzien.

Cliff Richard
Cliff Richard

De beslissing om Cliff Richard niet te vervolgen voor seksueel misbruik wordt herzien, aldus de Britse krant The Guardian. Afgelopen juni werd na een langlopend politieonderzoek besloten de Britse zanger niet te vervolgen. Volgens de aanklager zou er te weinig bewijs zijn voor de beschuldigingen die door vier indertijd minderjarige jongens werden geuit en betrekking hadden op de jaren 1958 tot 1983.

De 75-jarige Richard liet toen in een reactie weten dat de aantijgingen „absurd” waren en dat hij verheugd was dat het onderzoek was stopgezet. „Ik heb altijd mijn onschuld volgehouden, heb volledig meegewerkt met het onderzoek en begrijp dan ook niet hoe het zo lang heeft kunnen duren om tot dit besluit te komen.” Wel maakte hij zich zorgen om zijn reputatie. Deze zou volgens hem nooit meer volledig hersteld worden omdat er alleen werd gezegd dat er onvoldoende bewijs was.


Drie maanden na dato heeft Richard reden om zich opnieuw zorgen te maken. Een vermeend slachtoffer heeft begin augustus bezwaar gemaakt tegen het besluit hem niet te vervolgen. Het onderzoek wordt nu heropend.

Richard, geboren als Harry Rodger Webb, is een toonbeeld van Brits succes en werd in zijn jonge jaren ook wel ‘de Britse Elvis Presley’ genoemd. Hij scoorde maar liefst veertien nummer-1-hits en vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk tweemaal op het Eurovisiesongfestival. Sinds hij in 1995 werd geridderd door koningin Elizabeth II gaat hij zelfs door het leven als Sir Cliff Richard. De vraag is hoe lang hij deze titel nog zal dragen.