Gülen

Geding van school tegen ouders

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) spant een kort geding aan tegen vier ouders, omdat zij andere ouders oproepen hun kinderen van de basisscholen van de stichting te halen vanwege veronderstelde banden met de Gülen-beweging. Dat bevestigt de rechtbank in Haarlem, waar komende vrijdag het kort geding dient. SIOZ was niet direct bereikbaar voor commentaar.

SIOZ heeft twee basisscholen onder de naam IBS De Roos: één in Zaandam en één in Purmerend. Van de scholen wordt door Turkse organisaties die pro-Erdogan zijn, beweerd dat ze gelieerd zijn aan de Gülen-beweging. De scholen komen onder meer voor op een lijst van vermeende Nederlandse Gülen-instellingen die het Turkse staatspersbureau Anadolu naarbuiten bracht .

In het kort geding wordt geëist dat de ouders stoppen met de berichten over de school te verspreiden, via onder meer Whatsapp en Facebook. Eind juli zette de stichting een verklaring op de website waarin afstand wordt genomen van de mislukte couppoging in Turkije. SIOZ stelt in de verklaring geen banden met de Gülen-beweging te hebben: „SIOZ betreurt het ten zeerste, dat wij via social media door onbekenden op een lijst zijn geplaatst van te boycotten organisaties of bedrijven.” (NRC)