Franse fotograaf Marc Riboud (93) overleden

Hij verwierf bekendheid met een iconische foto van een meisje dat met een bloem tegenover soldaten stond tijdens een anti-Vietnamoorlogdemonstratie.

Marc Riboud op archiefbeeld.
Marc Riboud op archiefbeeld. Foto Joel Saget / AFP

Marc Riboud, een van de bekendste Franse fotografen ooit, is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer, maakte zijn familie bekend volgens persbureau AFP.

De Fransman stond bekend om zijn zwart-witfotografie. Fotograferen deed hij, zo zei Riboud, “als een muzikant die neuriet”. Hij werd beroemd met foto’s van over de hele wereld. Iconisch werd zijn foto van de toen 17-jarige Amerikaanse Jan Rose Kasmir die met een bloem tegenover gewapende soldaten staat bij een protest tegen de Vietnamoorlog in Washington.

Twitter avatar jacintolajas Jacinto Lajas “Anti-Vietnam War March ‘Flower Girl’, Marc Riboud, 1967″ http://t.co/U7YeBjrzIY http://t.co/ww1GHji8XC

Riboud werd in 1923 geboren in Lyon. Op zijn veertiende gaf zijn vader hem zijn eerste fotocamera. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij had meegevochten met het verzet, werkte hij een tijdlang in een fabriek, voor zich volledig op fotografie te storten. Zijn eerste belangrijke publicatie was in Life Magazine in 1953: een foto van een schilder op de Eiffeltoren.

Twitter avatar polkagalerie Polka Galerie Hommage à Marc Riboud. “Le peintre de la tour Eiffel”, Paris, 1953. « Quand je suis rentre… https://t.co/BwYv9fFcPI https://t.co/13ndfwXcW5

Ten tijde van de Vietnamoorlog was Riboud als een van de weinige westerlingen ook regelmatig in Noord- en Zuid-Vietnam te vinden voor fotoreportages. Ook bezocht hij als een van de eerste Europeanen het communistische China in 1957. Over een tijdspanne van veertig jaar bleef hij China bezoeken om de veranderingen in het land vast te leggen.

Magnum Photos

Riboud maakte veelvuldig buitenlandse reizen, onder meer ook naar de Sovjet-Unie, Japan en India. Hij legde de onafhankelijkheidsstrijd van Algerije en andere koloniën ten zuiden van de Sahara vast.

De Fransman was vanaf 1953 onderdeel van de beroemde fotografenvereniging Magnum Photos. Daar kwam hij terecht op voorspraak van andere grote fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa. Van 1974 tot en met 1976 was hij zelfs voorzitter van Magnum Photos.

Lees ook dit verhaal over Magnum Photos: Hoe kan Magnum nog overleven?