Familie Van der Valk koopt AC restaurants van Autogrill

Overname

De achttien wegrestaurants van AC, in bezit van Autogrill, worden overgenomen door de families Van der Valk en Van den Nieuwenhuijzen.

Een investeringsmaatschappij die gelieerd is aan de Van der Valk-familie heeft een bod gedaan op de Nederlandse tak van het Italiaanse horecaconcern Autogrill. De overname komt binnenkort waarschijnlijk rond.

Autogrill Nederland is eigenaar van de keten AC Restaurants en Hotels, met achttien vestigingen langs grote snelwegen. Het gaat om elf restaurants en zeven hotel-restaurants, waarvan zes onder de naam Tulip Inn. Bij vijf vestigingen is ook een Burger King aanwezig, bij twee een Domino’s Pizza.

Het is niet bekend hoeveel Gr8 Investments wil betalen voor de AC-keten. Het bedrijf wil niet ingaan op inhoudelijke vragen. Gr8 Investments wordt geleid door de zoon van ondernemer Joep van den Nieuwenhuijzen, die via zijn eerste huwelijk verbonden is met de Van der Valk-familie. Zijn zonen Bas en Bob vervullen functies in het Van der Valk-imperium.

Vorig jaar haalde Autogrill Nederland een omzet van 33 miljoen euro en maakte het een brutowinst van 3 miljoen. Voor 2016 wordt eenzelfde omzet verwacht. Cijfers over de nettowinst zijn niet bekend. De Italianen staan welwillend tegenover de overname. Het bod stelt Autogrill in staat een bedrijfsonderdeel te verkopen dat „weinig synergie heeft met de andere activiteiten van Autogrill en beperkte winst oplevert”, aldus een persbericht van het in Milaan gevestigde concern. Het bod moet nog worden goedgekeurd door de commissarissen van Autogrill.

Door de verkoop kan het bedrijf zich naar eigen zeggen ook beter concentreren op de activiteiten van HMSHost International, waar verschillende horecazaken op Schiphol onder vallen, goed voor 100 miljoen euro omzet per jaar. HMSHost is sinds vorig jaar ook eigenaar van de Burger King-restaurants op NS-stations, en is geïnteresseerd in andere horecaketens op stations die NS wil verkopen.

AC (Alberts Corner) Restaurants en Hotels heeft veertig vestigingen in België en Nederland. De keten begon in 1963 als onderdeel van Albert Heijn en is sinds 1998 onderdeel van de Autogrill groep. In vergelijking met andere wegrestaurants zijn de AC-restaurants verouderd; pogingen van Autogrill om te moderniseren zijn mislukt.

In 1997 werd het horecaconcern Van der Valk verkocht aan de elf kinderen van oprichter Martien van der Valk. Sindsdien is het in feite een franchiseonderneming die niet langer centraal geleid wordt. De meeste vestigingen zijn nog wel eigendom van familieleden. De keten heeft wereldwijd 93 hotels en restaurants.

    • Mark Duursma