Duurzame Visserij

Akkoord vissers en Greenpeace

Drie grote Nederlandse visserijbedrijven gaan samenwerken met milieuorganisatie Greenpeace om te komen tot duurzame visserij. Het gaat om Parlevliet & Van der Plas, Cornelis Vrolijk en W. van der Zwan, die samen de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA) vormen.

Ze vissen wereldwijd met 17 grote vriestrawlers waarop de gevangen vis – veelal haring en makreel – direct wordt verwerkt en bevroren. Gemiddeld halen ze jaarlijks 500.000 ton vis uit zee. Dat zullen ze voortaan doen in een

„gezonde balans tussen visserij en natuur”, aldus een verklaring.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van de PFA noemt het uniek dat de vissers en Greenpeace tot overeenstemming zijn gekomen. „Er liggen goede gezamenlijke afspraken over bijvoorbeeld de verzameling van data en de aanpak van visserijbeheer in West-Afrika”, reageerde Van Balsfoort. De visgronden voor de kust van Mauretanië waren jarenlang een twistpunt tussen de vissers en Greenpeace.

Sylvia Borren, scheidend directeur van Greenpeace, noemt het akkoord „een mooie stap in de richting van duurzame visserij”. Greenpeace benadrukt dat de vissers de visgronden op de Noord- en Zuidpool voortaan met rust zullen laten. De afspraken kwamen tot stand na bemiddeling door werkgeversorganisatie VNO-NCW.