Dekker negeert verzoek nieuwe baas NPO: niet meer geld omroep

Foto ANP

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) denkt er niet aan om het mediabudget volgend jaar te verhogen met 50 miljoen euro, zoals de publieke omroep NPO had gevraagd.

In haar maidenspeech vorige week woensdag zei Shula Rijxman, de nieuwe bestuursvoorzitter van de NPO, dat de publieke omroep een verbindende rol moet spelen in een gepolariseerde samenleving, maar dat er dan wel 50 miljoen euro per jaar bij moet. Het totale mediabudget bedraagt circa 840 miljoen euro per jaar.

Lees hier het profiel van Shula Rijxman: Harde hoeder van de publieke omroep

Dekker antwoordt nu desgevraagd: „Het is niet reëel om te veronderstellen dat er extra geld komt voor de publieke omroep in 2017. De publieke omroep is natuurlijk belangrijk, maar we hebben het hier niet over de nationale veiligheid of onderwijs voor onze kinderen.”

De maatschappelijke rol van de publieke omroep wordt belangrijker dan ooit tevoren, stelde Rijxman vorige week in haar toespraak. „De samenleving verhardt en groepen komen tegenover elkaar te staan. De publieke omroep verbindt die groepen.”

Om dat te kunnen blijven doen, en de concurrentie met Netflix en YouTube te kunnen aangaan, is volgens haar extra budget nodig voor met name digitale innovatie.

De publieke omroep moest de afgelopen jaren juist flink inleveren: het kabinet schrapte een kwart van het mediabudget, en omroepverenigingen moesten fuseren om kosten te sparen. Volgens een in juni uitgelekte ‘ombuigingslijst’ van het ministerie van Financiën kan er de komende vijf jaar structureel nog wel 500 miljoen vanaf – maar liefs tweederde van het huidige budget. De PVV wil de publieke omroep helemaal afschaffen.

Had Rijxman, die per 1 september Henk Hagoort opvolgt als baas van de publieke omroep, eerst overlegd met Den Haag over de haalbaarheid van haar eis tot budgetverhoging? Verbaasd: „Nee. Ik ga toch niet met politieke partijen overleggen alvorens ik een toespraak hou? Ik hou een speech over wat ik denk dat er nodig is.”