De beste televisie van juli en augustus 2016

Welke programma’s waren de afgelopen tijd de moeite waard volgens onze tv-recensent?

Afscheid van de 20ste eeuw in 'De Fractie' (VPRO).
Afscheid van de 20ste eeuw in 'De Fractie' (VPRO).

Omdat ik lang niet alles van het tv-aanbod in de afgelopen twee maanden heb kunnen zien of later inhalen, dit keer slechts een bescheiden gepresenteerde top-5, die bij wijze van uitzondering geen volledigheid nastreeft. Er was veel sport, niet altijd tot genoegen, maar de manier waarop de NOS verslag deed van de Olympische Spelen in Rio, met groot uithoudingsvermogen en een bewonderenswaardige hoeveelheid nieuwe deskundigen, verdient zeker een eervolle vermelding.

5. De Verenigde Staten van Eva (KRO-NCRV)
Na één aflevering een veelbelovend reisprogramma, waarin Eva Jinek ter gelegenheid van de presidentsverkiezing een roadtrip maakt dwars door haar geboorteland. Goed gekozen ontmoetingen en juiste toon, maar hinkt nog iets te ongemakkelijk op twee gedachten: antropologie en autobiografie.

4. Linda’s Zomerweek (RTL4)
Intense en goed geresearchte zomeravondgesprekken van Linda de Mol met ongebruikelijk openhartige BN’ers. Blijft binnen het domein van de damesbladen, maar begint wel een vaste waarde te worden. Dit jaar werkten vooral de combinaties van Halina Reijn met Humberto Tan en Sylvie Meis met Richard Groenendijk.

3. Zomergasten (VPRO)
Geen slecht jaar, met prikkelende hoofdpersonen als Dyab Abou Jahjah, Griet Op de Beeck en Hedy d’Ancona. Verrassend is vooral dat zelfs de gelauwerde correspondent Thomas Erdbrink (Onze Man in Teheran), ondanks evidente charme en journalistieke vaardigheden, vaak net iets te onnozele vragen stelt, een wederkerend probleem van de jongere gastheren.

2. Van Nablus naar Ninevé (EO)
De in Nederland opgegroeide Palestijn Kefah Allush (De Kist) reist langs religieuze en etnische minderheden in het Midden-Oosten: Samaritanen, kopten, druzen, bedoeïenen, jezidi’s, met hun collectieve geheimen en andere gevoeligheden. Expressieve presentatie en kennis van het Arabisch zorgen voor een verrassend scherp beeld van de veelkleurigheid van wat bij de IND „Irakezen” of „Libanezen” heet. Creatieve regie van Margje Fikse.

1. De Fractie (VPRO)
Poging om een politieke dramaserie à la Borgen op het Binnenhof te situeren, pakt in het derde en laatste seizoen plotseling wel helemaal goed uit. Dat komt omdat de ambitie de actualiteit op de voet te volgen is losgelaten en langere verhaallijnen de plaats hebben ingenomen van anekdotische losse episodes. Ook de keuze voor regisseurs Hanro Smitsman en Rita Horst bleek de juiste. Het is een melancholiek panorama geworden van politieke onmacht en een requiem voor de idealen van de 20ste eeuw, met een nauw verholen verwijzing naar de dood van D66-oprichter Hans van Mierlo. Voor alle acteurs geldt dat oefening kunst heeft gebaard.

Doodzonde dat het hier stopt, zoals ook het in hoog dagelijks tempo in hartje zomer doordraaien van de tien afleveringen er niet bepaald op wijst dat de NPO de bijzondere kwaliteit herkend heeft.