Burgemeester, maak Amsterdam weer fijn voor bewoners

Ingezonden brief Amsterdam verwordt steeds meer tot een pretpark voor toeristen en dat gaat ten koste van de bewoners, schrijft Amsterdammer Isabel de Vries in een open brief aan burgemeester Van der Laan.

Foto Istock

Beste burgemeester van Amsterdam,

Bij de ingang van de buurtsupermarkt viel mijn oog onlangs op het briefje van waarschijnlijk een teleurgestelde toerist: ‘It’s a very dirty town. A sign of decline.’ Dat ging over Amsterdam. De stad die ik een warm hart toedraag, maar waarvan het monumentale centrum steeds meer verwordt tot een pretpark voor horecagangers, drugsgebruikers en het soort toeristen dat vooral komt om te doen wat thuis niet mag.

U woont aan dezelfde gracht als ik. Maar anders dan bij u bevinden zich naast en tegenover mijn huis de terrassen van drie horecagelegenheden. Schuin aan de overkant van mijn huis zit een coffeeshop waarvan de wietwalmen de luchtwegen van iedere passant binnendringen. Bij mooi weer varen tot laat in de avond boten met versterkte muziek voorbij, met bastonen die mijn huis doen trillen. En tot slot worden in het pand naast mijn huis twee appartementen voor Airbnb gebruikt. De vrijwel dagelijks wisselende huurders bevinden zich regelmatig in onze dakgoot om wiet te roken.

Lees ook: Zo is het om elke nacht andere toeristen als buren te hebben

Ongetwijfeld wegen ambtenaren en bestuurders de verschillende belangen integer af. Maar in de praktijk wordt de besluitvorming in de stad gedomineerd door de invloed van de groepen met de sterkste lobby en dat zijn zeker niet de bewoners. Dat valt u en de wethouders aan te rekenen.

Terwijl het de bewoners zijn die ervoor zorgen dat al die prachtige monumentale huizen in de grachtengordel behouden blijven. Niet met een eenmalige opknapbeurt, maar met permanente aandacht, liefde en de bereidheid te investeren. Dat overlast slechts een kwestie van perceptie zou zijn, zoals een wethouder vorige zomer zei, deed die bereidheid geen goed.

Burgemeester, graag verzoek ik u het tij te keren. Niet halfslachtig, maar zoveel als nodig is om de stad weer tot een aangename verblijfplaats te maken voor bewoners, werkenden en toeristen. In die volgorde.

Met vriendelijke groet,

Isabel de Vries, Amsterdam