Braziliaanse president Rousseff afgezet door Senaat

In de Braziliaanse Senaat stemden 61 senatoren voor haar aftreden. Een tweederde meerderheid was daarvoor nodig.

Dilma Rousseff maandag tijdens haar verdediging tegenover de Braziliaanse Senaat. Foto AFP

Dilma Rousseff is woensdag officieel afgezet als president van Brazilië. In de Braziliaanse Senaat stemden 61 senatoren voor haar aftreden. Een tweederde meerderheid – 54 – was daarvoor nodig. Rousseff was aangeklaagd voor onder meer fraude met overheidsgeld. Ze kondigde aan tegen de beslissing in beroep te gaan.

De centrum-rechtse Michel Temer (75) neemt haar functie over tot de volgende verkiezingen, in 2018. Temer was onder de linkse Rousseff vicepresident en sinds haar schorsing in mei de tijdelijke president van Brazilië.

Staatsgreep

Maandag verzette Rousseff zich nog hevig tegen een eventuele afzetting. In een persoonlijke verdediging tegenover de Senaat zei ze het slachtoffer te zijn van een staatsgreep. Ze beweerde nooit onwettig gehandeld te hebben. Nadat woensdag bekend werd dat de Senaat voor haar afzetting stemde, zei ze tegen deze beslissing in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. Ze noemde de hele procedure wederom een coup.

De Senaat stemde ook over de vraag of Rousseff de komende acht jaar moet worden uitgesloten van het bekleden van een openbaar ambt. Dat vonden ze van niet: 42 senatoren stemden tegen, 36 voor.

Venezuela - dat nauwe betrekkingen met Brazilië heeft, en eveneens een linkse regering - maakte na het afzetten van Rousseff bekend de diplomatieke relaties met het land te bevriezen. Ook Venezuela noemt de gang van zaken een staatsgreep en roept zijn ambassadeur terug.

Lees ook: Alles of niets voor Dilma Rousseff

Gesjoemeld

Rousseff wordt ervan beschuldigd zonder toestemming van het parlement geld te hebben onttrokken aan overheidsbanken, om op deze manier begrotingsgaten te dichten. Hierdoor werd de economie van Brazilië gunstiger voorgesteld dan daadwerkelijk het geval was. Ook zou ze fiscaal hebben gesjoemeld met overheidsgelden voorafgaand aan de verkiezingen in 2014.

Zelf heeft Rousseff deze beschuldigingen altijd ontkend. Volgens haar is ze het slachtoffer van een politieke samenzwering. Ze zei dat eerdere presidenten dezelfde boekhoutrucs toepasten, en daarvoor nooit werden bestraft.

Bergafwaarts

Rousseff was sinds 2010 in functie. Na haar herverkiezing in 2014 ging het bergafwaarts met Brazilië. De economie stortte in en het grote corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras kwam aan het licht. Hierbij betaalden bouwbedrijven miljarden euro’s smeergeld aan de oliegigant om opdrachten binnen te halen. Het bedrijf deelde dit geld zelf vervolgens met politici. Er is geen bewijs dat Rousseff ook bij deze zaak betrokken is. Andere politici uit haar Arbeiderspartij zijn wel schuldig bevonden.

Temer, die Rousseffs functie overneemt, wordt ook genoemd als een van de verdachten rondom het Petrobras-schandaal. Voor zijn rol als vicepresident onder Rousseff loopt bovendien een aparte afzettingsprocedure tegen hem.

Lees ook: Kan Temer Brazilië erbovenop helpen?
    • Guus Ritzen