Bijrol voor eredivisie in het spel der miljoenen

Nederland op de transfermarkt De eredivisie is dit keer niet leeggeroofd door clubs uit het buitenland. “De interesse was gering.” Vier mensen uit de voetbalwereld over de transferperiode.

De duurste transfer tot nu toe: de Franse middenvelder Paul Pogba ging deze zomer voor 105 miljoen van Juventus naar Manchester United.
De duurste transfer tot nu toe: de Franse middenvelder Paul Pogba ging deze zomer voor 105 miljoen van Juventus naar Manchester United. Foto Paul Ellis/AFP

De eredivisie speelde een bijrol in de internationale transfermarkt, die woensdagnacht sloot. Op enkele uitschieters na, zoals de spectaculaire miljoenentransfers van Vincent Janssen naar Tottenham Hotspur en Arek Milik naar Napoli.

De eredivisie is niet leeggeroofd door het buitenland, zoals in het verleden nog wel eens gebeurde. De grootste diamant, Hakim Ziyech, verhuisde binnen de landsgrenzen, van FC Twente naar Ajax.

In totaal kochten de eredivisieclubs voor zo’n 40 miljoen aan spelers, volgens website transfermarkt.de. Ajax is goed voor de helft, de club investeerde ruim 20 miljoen euro. De eredivisieclubs verkochten gezamenlijk spelers voor 125 miljoen. Het zijn cijfers die in lijn liggen met de afgelopen jaren. Het is kinderspel vergeleken met de clubs in de Engelse Premier League, die op drift zijn geraakt door een lucratieve tv-deal: zij gaven deze zomer 1,3 miljard uit, analyseert transfermarkt.de.

Vier mensen uit de voetbalwereld over de transferperiode.

Lees ook: De transfermarkt is gesloten. Wie gaan waarheen? En hoeveel kosten ze? Bekijk het in onze tool.

Rob Jansen, spelersmakelaar

„In Nederland was het niet sensationeel, in het buitenland was het krankzinnig. De bedragen die Engelse clubs betalen beïnvloeden de hele markt, daardoor waren er in Italië bijvoorbeeld heel veel transfers. Ik merk dat de interesse in het buitenland voor eredivisiespelers gering is. De conclusie kan zijn: ze zijn niet goed genoeg. Als je in Nederland doorbreekt ben je hier al snel ‘heel goed’, we moeten de verwachtingen echter temperen. Dat Hachim Ziyech niet wordt gekocht door een buitenlandse club is een signaal, al is het een goede keuze naar Ajax te gaan.”

Ted van Leeuwen, technisch manager bij FC Twente

„Het was een transferperiode die langzaam op gang kwam. De markt in Rusland en Oekraïne is weggezakt: Rusland heeft te maken met hoge inflatie en de val van de roebel, en door de onrust in Oekraïne zijn daar financiers achter verschillende topclubs weggevallen. Ook het Midden-Oosten en Turkije kopen minder spelers van naam. China is daar wel voor in de plaats gekomen. Een andere mogelijke oorzaak is dat third party ownership (investeerders kopen een deel van de transferrechten van spelers) nu verboden is, waardoor private investeerders minder geld in het voetbal steken. Het niveau hier is laag, maar de eredivisie wordt nog wel op de voet gevolgd door buitenlandse scouts. Als Ajax Ziyech niet had gehaald was hij sowieso gekocht door een buitenlandse club, er was genoeg interesse vanuit Engeland.”

Jan Smit, voorzitter Heracles Almelo

„Wij hadden de meest hectische transferperiode in 113 jaar, in totaal zijn er negen spelers vertrokken en tien bijgekomen. Je zag het ‘doordruppeleffect’ op de transfermarkt bij de overgang van Janssen van AZ naar Tottenham: AZ kocht vervolgens Wout Weghorst bij ons, en wij kochten Vincent Vermeij van De Graafschap. Mooi dat het Engelse geld zo het Nederlandse voetbal instroomt.”

Pieter Nieuwenhuis, directeur van (sport)adviesbureau Hypercube

„Het missen van het EK heeft de uitstroom van eredivisiespelers getemperd. Twee jaar terug zag je dat er veel spelers werden gekocht na het succesvolle WK. Opvallend is het hoge aantal huurspelers dat is gehaald: Tim Krul, Siem de Jong, Steven Berghuis en talenten van Europese topclubs. De eredivisie is aantrekkelijk voor beloften, je kunt je ontwikkelen, de coaches zijn goed. En een duel in de Grolsch Veste is geen straf, bij Chelsea 2 speel je voor minder publiek.”