Betogers steken parlement Gabon in brand

Ze zijn boos over de herverkiezing van president Bongo. Zijn tegenstrever Ping meent dat hij de eigenlijke winnaar is.

Het parlement van Gabon in hoofdstad Libreville.
Het parlement van Gabon in hoofdstad Libreville. Foto Marco Longari/AFP

Demonstranten hebben woensdag het parlement van Gabon in hoofdstad Libreville in brand gestoken. Zij protesteren daarmee tegen de herverkiezing van president Ali Bongo Ondimba. Een deel van de kiescommissie wees hem woensdag aan als winnaar van de stembusgang, terwijl ook zijn rivaal Jean Ping de winst naar zich toe had getrokken, meldt persbureau AFP.

Betogers clashten op verschillende plaatsen in Libreville met de politie, die traangas inzette om de demonstranten uiteen te drijven. Voor zover bekend is bij de rellen niemand gewond geraakt. Politieke kopstukken werden preventief elders ondergebracht.

De demonstranten zijn boos over de herverkiezing van Bongo en eisen een hertelling. De zittende president wist zijn tegenstrever met een miniem verschil van 5.594 stemmen - op een totaal van 627.805 geregistreerde kiezers - te verslaan bij de verkiezingen afgelopen weekend. Ping meent echter dat er gesjoemeld bij de telling en stelt dat hij de eigenlijke winnaar is van de stembusgang.

Leden van de kiescommissie die toebehoren aan de oppositie hebben de uitslag verworpen. Bongo heeft de bevolking opgeroepen kalmte te bewaren en de uitkomst van de verkiezing te respecteren.

Al 50 jaar aan de macht

De familie Bongo is al ruim 50 jaar aan de macht in Gabon. De vader van de zittende president, Omar Bongo, kwam in 1967 aan de macht en bleef op zijn post tot aan zijn dood in 2009. Zijn zoon Ali nam daarna diens positie over.

    • Jorg Leijten