Bankoverleg jaagt koersen op

Duitsland

Deutsche Bank en Commerzbank zijn in gesprek. Maar het is nog te vroeg voor een fusie, zeggen ze.

Deutsche Bank kampt met miljardenverliezen, interne ruzies, kostbare rechtszaken en een reeks schandalen, vooral bij de investeringsbank.
Deutsche Bank kampt met miljardenverliezen, interne ruzies, kostbare rechtszaken en een reeks schandalen, vooral bij de investeringsbank. Foto Luke MacGregor/Reuters

Geruchten over een fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank hebben de beurskoersen van de twee grootste Duitse banken woensdag opgestuwd: het aandeel Deutsche Bank steeg 5 procent, dat van Commerzbank ruim 4 procent. Maar bestuursvoorzitter John Cryan van Deutsche Bank, verreweg de grootste van de twee, ontkende later op de dag dat zijn bank nu belangstelling heeft voor Commerzbank.

„We willen Deutsche Bank eigenlijk kleiner en simpeler maken”, zei Cryan, die al met een grote afslankingsoperatie is begonnen. Zijn bank is niet alleen de grootste investeringsbank van Europa, maar ook een grote consumentenbank. Deutsche Bank, ooit de trots van de Duitse economie, verkeert in ernstige problemen door miljardenverliezen, interne ruzies, kostbare rechtszaken en een reeks schandalen, vooral bij de investeringsbank.

In Duitsland heeft Deutsche Bank deze zomer een forse inkrimping van het kantorennetwerk aangekondigd. Een poging om dochter Postbank te verkopen heeft tot nog toe geen succes gehad. Commerzbank kampt nog met de gevolgen van een aantal strategische blunders, zoals de overname, middenin de financiële crisis van 2008, van Dresdner Bank.

Cryan erkende woensdag wel dat hij heeft gesproken met zijn collega Martin Zielke van Commerzbank. Beide topmannen staan pas sinds dit voorjaar (alleen) aan het hoofd van hun onderneming. Volgens het Handelsblatt was de conclusie van het gesprek dat het nog te vroeg is om serieus naar een fusie te kijken. De twee banken zouden eerst in eigen huis orde op zaken moeten stellen. De Duitse banken gaan zwaar gebukt onder de negatieve rente, en kampen met lage beurskoersen.

Het gerucht over een mogelijke fusie kwam van het blad Manager Magazin, dat op basis van anonieme bronnen berichtte over „besprekingen in een zeer vroeg stadium”. Cryan zei woensdag wél dat Duitsland te veel banken heeft en dat fusies hoognodig zijn – maar daarbij doelde hij op kleinere banken.

Duitsland heeft nooit een fusiegolf in de bankwereld meegemaakt, zoals die in andere Europese landen wel heeft plaatsgevonden en daar tot schaalvoordelen heeft geleid.