AOW: de tijd terugdraaien

Zorg en ouderen

Geen eigen risico, weer AOW met 65 jaar en meer handen aan het bed. De PVV vindt SP en 50Plus aan haar zijde.

Als het gaat om zorg en ouderen, staat de PVV niet alleen. De partij wil de AOW-leeftijd terugbrengen naar 65 jaar, net als ouderenpartij 50Plus. Dit voorjaar zei ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut dat zij de verhoging van de AOW-leeftijd wil terugdraaien.

Ook in de zorg wil de PVV de tijd terugdraaien: de partij wil af van het eigen risico. De enige andere partij die hiervoor pleit, is de SP. De socialisten willen een Nationaal Zorgfonds zonder marktwerking, zorgverzekeraars en eigen risico. Het idee voor een Nationaal Zorgfonds wordt ook gesteund door 50Plus, maar in het programma van de ouderenpartij is het eigen risico nog 200 euro. Krol cum suis wil de marktwerking en zorgverzekeraars afschaffen en een nieuw landelijk administratiekantoor in het leven roepen, ‘Ziekenfonds 2020’.

Wat thuiszorg en ouderenzorg betreft, is de PVV eveneens een ‘linkse’ partij. Wilders wil de bezuinigingen op deze gebieden terugdraaien en „meer handen aan het bed”. Ook 50Plus wil „meer erkenning en geld voor thuiszorgers”. Over het terugdraaien van bezuinigingen rept de ouderenpartij niet; er mag in elk geval niet meer bezuinigd worden.

Vier jaar geleden wilde de PVV in het verkiezingsprogramma nog af van „verstikkende regels” en te veel overhead in de zorg. Met dit thema bevond de partij zich in het politieke midden: bijna iedereen pleitte voor minder regeldruk. In het vorige week gepresenteerde A4’tje komen de verstikkende regels niet meer voor, maar de frase „meer handen aan het bed” doet vermoeden dat het PVV-standpunt hier gelijk is gebleven.