Aantal uitzenduren weer toegenomen

Het aantal uren groeide met 2,9 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Een vrouw kijkt naar vacatures bij een uitzendbureau. Foto Lex van Lieshout / ANP

Na een dip begin dit jaar is het aantal uitzenduren in het tweede kwartaal weer gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Het aantal uren groeide met 2,9 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Zowel bij kort- als langlopende contracten was een stijging te zien. In die eerste categorie groeide het aantal uitzenduren met 2,7 procent, tegenover een plus van 0,8 het kwartaal ervoor. De groei bij langlopende contracten, zoals payrolling en detachering, was nog groter: 3,1 procent.

De daling van 1,4 procent (3,5 procent voor uren in langlopende contracten) in het eerste kwartaal was ongebruikelijk. Daarvoor nam het aantal uitzenduren namelijk drie jaar lang onafgebroken toe. Bij langlopende contracten was dat zelfs vier jaar.

De afgelopen tijd had het CBS meerdere malen goed economisch nieuws te melden. Eerder deze maand werd bekend dat er in het tweede kwartaal 38.000 banen bij zijn gekomen. Een groot deel hiervan was afkomstig van uitzendbureaus: ongeveer 30.000. Daarnaast daalde het aantal werklozen in diezelfde periode met 16.000. Het aantal vacatures groeide met 5.000.

    • Casper van der Veen