Van de zorg naar de bakkerij

Carrièreswitch

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Iris Moolenaar (38) raakte werkloos en besloot te kiezen voor haar droombaan: bakker.

Hoogtepunt: „Nu ik iets doe wat ik echt leuk vind, groei ik niet alleen in mijn beroep, maar ook als mens.”

Dieptepunt: „Ik moest de eerste paar maanden enorm wennen aan het zware werk.”

Opa was banketbakker

„Bakker was altijd al mijn droomberoep. Mijn opa was banketbakker en als kind was ik al graag in de keuken met beslag en deeg in de weer. Toch is het als puber nooit in me opgekomen om een bakkersopleiding te volgen. Mijn moeder heeft altijd in de zorg gewerkt en ik ging als vanzelfsprekend ook die kant op.”

De verkeerde keuze

„Het bleek de verkeerde keuze. Na vijf jaar met demente ouderen te hebben gewerkt, kwam ik met een burn-out thuis te zitten. Ik wilde al snel dolgraag weer werken, dus ging ik tijdelijk aan de slag als administratief medewerker van een webhostingbedrijf. Fijn om weer te kunnen meedoen, maar na drie jaar was ik opnieuw werkloos.”

310816CAR_switsch-01

Een loopbaancoach

„Het was een lastige periode; wat moest ik nou gaan doen? Gelukkig kreeg ik via het UWV een loopbaancoach toegewezen die me ontzettend steunde. Zij liet mij voor het eerst nadenken over wat ik eigenlijk zélf wilde, wat ik écht leuk vond om te doen.

„Toevallig kende zij ook een bakker die op zoek was naar een leerling, Bakkertje Bol in Eindhoven. Ik mocht op gesprek, het klikte meteen en ik kon direct aan de slag. De eerste paar maanden moest ik behoorlijk wennen aan het zware werk: je loopt te sjouwen met zakken meel van 25 kilo. Maar inmiddels voel ik me er helemaal op mijn plek.”

Heerlijk, met je handen in het deeg

„Als bakker moet je creatief zijn en ik vind het heerlijk om te doen: de hele dag met je handen in de deeg. Ook het bakken zelf is fascinerend, het rijsproces bijvoorbeeld. Walnootkoeken en koffiebroodjes vind ik bijzonder leuk om te maken, maar ook de worstenbroodjes vervelen nooit.

„Het fijne is dat ik ook persoonlijk groei; mijn baas helpt me daarbij ontzettend. Ik was altijd veel te onzeker maar hij heeft me geleerd dat het oké is om fouten te maken, dat je daardoor juist groeit.”