Amerika 2016

Weiners pikante foto’s nu ook lastig voor Clinton

Verkiezingen Trump reageert meteen op het naar buiten komen van het sexting-gedrag van Anthony Weiner, de man van Clintons vertrouwelinge Huma Abedin.

Anthony Weiner en zijn vrouw Huma Abedin tijdens een persconferentie in New York in juli 2013.
Anthony Weiner en zijn vrouw Huma Abedin tijdens een persconferentie in New York in juli 2013. Foto Eric Thayer/Reuters

Een seksschandaal rond een Democratisch oud-Congreslid is voor de Republikeinen de nieuwste stok om Hillary Clinton mee te slaan. Het schandaal draait om Anthony Weiner, de echtgenoot van Clintons rechterhand en naaste vertrouwelinge Huma Abedin. Maandag bleek dat Weiner op internet seksueel getinte foto’s van zichzelf verstuurd had, een gewoonte die hem in 2011 al zijn Congreszetel kostte en in 2013 een burgemeesterskandidatuur.

Sensatiekrant The New York Post publiceerde foto’s die Weiner in chats aan een vrouw had gestuurd. Op een van de seksueel getinte foto’s is ook zijn zoontje zichtbaar. Weiner kwam al twee keer eerder in de problemen met zijn onlinegedrag. Hij trad in 2011 af als Congreslid, omdat hij een foto van zijn erectie op Twitter had gezet.

De affaire is een persoonlijk drama voor Abedin, die gisteren aankondigde te gaan scheiden. Maar de Republikeinse kandidaat Donald Trump maakte maandag van de privékwestie een zaak van nationale veiligheid. Hij stuurde een uitgebreide verklaring de wereld in over „het slechte beoordelingsvermogen” van Clinton. „Het was onvoorzichtig van Hillary Clinton om Weiner zo dicht in de buurt van geheime informatie te laten. Wie weet wat hij opgestoken heeft, en wie hij iets verteld heeft?”

Hillary Clinton is met niemand in haar team zo nauw verbonden als met Huma Abedin (40), die al bijna twee decennia voor haar werkt. Uit recent gepubliceerde e-mails van Clintons privéserver blijkt dat Abedin Clinton dagelijks inhoudelijk adviseert en praktisch ondersteunt.

Eerder dit jaar werd de documentaire Weiner een grote hit in de VS. Weiner praat in de film zijn gedrag goed, terwijl Abedin haar man, zichtbaar geërgerd, steunt. Abedin zegt dat ze nooit toestemming heeft gegeven voor het gebruik van beelden van haar in de documentaire.

Zie hier de trailer van de documentaire:

Blogger

Guus Valk

Guus Valk volgt als correspondent in de Verenigde Staten de verkiezingsstrijd. Eerder was hij Midden Oosten-correspondent en politiek redacteur in Den Haag voor NRC Handelsblad.