‘Wat ik in de zomer verdien gaat in de winter op’

Verdienen en uitgeven

Peter Verboom (65) is de eigenaar van een wijngaard en camping in het Groene Hart. De zomers zijn druk, maar in de winter heeft hij veel tijd vrije tijd. Omdat Peter graag met pensioen wil, staat de hele boel nu te koop.

Foto Bob van der Vlist

IN

“Ik heb vroeger jarenlang als gids gewerkt en de hele wereld gezien. In 1990 besloot ik terug te keren naar mijn wortels, ik kon een stuk land van mijn vader overnemen op 25 meter afstand van de plek waar ik geboren ben, in Ter Aar. Omdat ik echt een buitenmens ben, ging ik bloemen verbouwen en zette daarnaast een simpele camping op. Die bloemen bleken toch niet helemaal mijn ding, dus na tien jaar verwisselde ik ze voor een wijngaard. Inmiddels produceer ik zo’n 1.500 flessen wijn per jaar en is de simpele camping uitgegroeid tot een degelijke kampeerplek inclusief trekkershutten.

„In de zomer heb ik het hier erg druk mee, ’s winters heb ik veel vrije tijd. Wat ik in de zomermaanden verdien, gaat dan ook in de winter op. Ik houd nooit iets over. Eigenlijk heb ik mijn hele leven al banen gehad die heel leuk waren, maar waar ik niet veel mee verdiende. Dat vind ik niet zo erg, want ik heb niet zoveel nodig.

„Inmiddels staat mijn bedrijf al een paar jaar te koop omdat ik graag met pensioen wil gaan. Ik heb nooit aan pensioenopbouw gedaan, dus mijn oude dag zit in de verkoopwaarde van Naescas. De vraagprijs is 625.000 euro voor alles: van mijn woning tot de camping, de wijngaard en alle apparatuur. Het is natuurlijk gek om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt tot aan je dood, maar ik denk dat ik met dat bedrag een aardig eind kom.”

UIT

“Als ik met pensioen kan, wil ik met mijn vriendin vaker een weekend weg met de camper. Dat komt er nu nooit van. Mijn vriendin woont in Amsterdam en is in de weekenden bij mij. Maar als er straks meer tijd is, zouden we graag gaan kamperen in België of Duitsland.

„Over het algemeen heb ik een beschaafd en bescheiden uitgavepatroon. Omdat ik een bedrijfswoning heb, zijn mijn woonlasten in verhouding erg laag en maandelijks heb ik weinig extra kosten. Wel koop ik elke maand voor 25 euro aan loten bij de Postcodeloterij, simpelweg omdat het een drama zou zijn als mijn buren een miljoen zouden winnen en ik niet.

„Verder zit ik al 23 jaar in het Amsterdams Gouwe Ouwe Koor. Ik houd van zingen, maar de nazit is net zo belangrijk voor me. We oefenen in de kantine van een korfbalvereniging in Amsterdam en naderhand gaan de stoelen opzij en gaat de biertap open. Heel laat wordt het nooit, we zijn allemaal al op leeftijd, dus rond middernacht gaat het licht uit.

„Omdat ik maandelijks weinig overhoud, heb ik al heel lang niets groots meer gekocht. Het laatste was een paar tweedehands klapschaatsen, vijf jaar geleden. Ik zou wel graag een nieuwe auto kopen, want mijn bestelbus is al zestien jaar oud. Dus nu is het vooral voorzichtig rijden en braaf olie bijvullen en hopen dat hij nog even meegaat.”