Verenigde Staten

Californië neemt strengere wet aan tegen verkrachting

Californië heeft na een geruchtmakende rechtszaak een gat in de zedenwet gedicht. De maatregel volgt op een geruchtmakende zedenzaak die speelde aan de Stanford-universiteit. In juni kreeg student en topzwemmer aan de universiteit Brock Turner een straf van zes maanden na een poging tot verkrachting van een bewusteloze vrouw. De straf werd alom bekritiseerd als te licht. De zaak trok wereldwijd de aandacht toen het slachtoffer onder het pseudoniem Emily Doe een lange open brief schreef aan haar belager. De wet in Californië kende tot voor kort geen strafmaat als het slachtoffer zich niet had verzet, bijvoorbeeld als ze bewusteloos was. Het Congres stemde unaniem voor een voorstel dit te veranderen. Gouverneur Brown moet de wet nog tekenen. (BBC)