US Open

Kiki Bertens verliest voor vijfde keer op rij in eerste ronde en ‘oogt moe en gelaten’

Ze oogt niet fit, niet scherp, speelt slordig, maakt veel fouten. Kiki Bertens, die het Nederlandse tennis weer een gezicht gaf, is niet meer de Kiki Bertens van Roland Garros 2016.

Op de US Open in New York verloor de als twintigste geplaatste Bertens dinsdag op baan twaalf in de eerste ronde van het Kroatische talent Ana Konjuh: 6-3, 2-6 en 6-4. In de beslissende fase van de derde set had ze „niet het vertrouwen om te doen wat ze moest doen”, zegt haar coach Raemon Sluiter per telefoon vanuit de Verenigde Staten.

Bertens is uit haar roes. Ze was de surprise van het Europese gravelseizoen, met toernooiwinst in Neurenberg, de halve finale op Roland Garros en een verloren finale in Gstaad. Ze klom stevig op de wereldranglijst, van nummer 101 naar 22 nu. Maar de (sub)top bereiken is één, er blijven vergt meer. „Na een hele goede periode zit ze nu duidelijk in een dip”, zegt Martin van der Brugghen, die Bertens van jongs af aan traint en haar samen met Sluiter begeleidt.

De terugval na de sterke reeks is groot. Dit is het vijfde toernooi op rij waar Bertens in de eerste ronde verliest. Een van de oorzaken, vertelt Sluiter, is dat Bertens na haar optreden op de Spelen in Rio werd geconfronteerd met een virus, ze had onder meer veel last van haar maag. Ze kreeg antibiotica, werd beter, maar het wierp haar terug. „Ze is hier fysiek oké, maar niet top”, zegt Sluiter.

Er is dit jaar roofbouw gepleegd op het lichaam van Bertens. De wedstrijd tegen Konjuh was haar 97ste dit jaar, inclusief dubbelpartijen. „Ze oogt moe en gelaten”, zegt Van der Brugghen. „Dat kan te maken hebben met het drukke seizoen.”

Dit tennisjaar is zwaarder dan andere seizoenen, met de Olympische Spelen als extra stop. Dat wreekt zich nu bij Bertens. Sluiter zegt dat zij fysiek aan kracht zal moeten winnen om „dit soort extremiteiten” in het programma beter te moeten opvangen.

Bertens zal zich na de US Open gaan opladen voor het slot van het seizoen. Ze gaat nu zo’n twee weken trainen in Nederland, daarna volgen nog vier toernooien in Azië.

Richèl Hogenkamp verraste bij haar debuut op de US Open. Ze versloeg in de eerste ronde de Britse Heather Watson in twee sets: 6-2 en 7-5.

    • Steven Verseput