Twaalf maanden onvoorwaardelijk geëist tegen oud-directeur stichting ALS

Eric N. bekende geld te hebben gestolen bij twee stichtingen. Ook pleegde hij valsheid in geschrifte.

Eric. N bekende de aantijgingen al eerder.
Eric. N bekende de aantijgingen al eerder. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twaalf maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de oud-directeur van de stichting ALS. Eric N. wordt verdacht van valsheid in geschrifte en twee gevallen van verduistering. N. heeft eerder al schuld bekend.

De oud-directeur stal in 2014 92.000 euro uit de kas van de stichting en stortte dit bedrag op een privé-rekening. Naar eigen zeggen zou het gaan om een tijdelijke oplossing voor financiële problemen die waren veroorzaakt door de drukte bij stichting ALS. N. wordt ook verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte bij het onderzoek dat volgde van accountantskantoor KPMG.

N. was vanaf juni 2011 directeur van de stichting ALS, die onder meer probeert wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en mogelijke genezing van spierziekte ALS te bevorderen.

Nog een geval van verduistering

Later in 2014 bleek dat N. ook als penningmeester bij de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek bijna een ton uit de kas had weggesluisd. Dit deed hij om het bedrag dat hij eerder ontvreemdde bij stichting ALS terug te betalen. N. ontkende eerder dat er sprake was van verduistering:

“Ik heb geld geleend van de Rudolf Steiner Kliniek om de schuld bij ALS terug te betalen. Ik vind dat geen verduistering. Met de Steiner Kliniek wordt een financiële regeling getroffen.”

De Rudolf Steiner Kliniek zet zich in voor ouderenzorg en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De stichtingen Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek en ALS eisen dat N. respectievelijk 18.000 en 20.000 euro betaalt voor juridische kosten en voor de kosten voor het onderzoek van accountantskantoor KPMG.

Op 13 september volgt de uitspraak van de rechtbank in Haarlem.