De Thuiskok: Splitjes

Nederland kent een aantal van die ijsklassiekers die bijna iedereen lekker vindt: raketjes, perenijsjes, calippo’s en cornetto’s. Zelden hoor je iemand die tegen deze ijsjes nee zegt.

Bij één klassieker ligt dat echter anders: de split. Blijkbaar werkt het zoete vanilleijs omringd met het zure sinaasappelijs polariserend. Ik ken mensen die zich liever aan hondenbrokken wagen. Ik ben echter altijd al groot liefhebber geweest, dus het is leuk dat we ze zelf kunnen maken. Ik weet overigens niet of er splitvormpjes verkrijgbaar zijn, maar in andere vormpjes smaken deze ijsjes natuurlijk precies hetzelfde.

Doe het sinaasappelsap en 2 theelepels suiker in een steelpannetje en roer tot de suiker is opgelost. Doe hetzelfde met de slagroom en vier theelepels suiker. Laat beide mengsels afkoelen. Vul de ijsvormpjes met 1 eetlepel van het sinaasappelmengsel en laat in 1 uur hard worden in de vriezer. Zet de ijsvormpjes ietsje schuin voor een diagonaal effect. Vul de ijsvormpjes daarna met 1 eetlepel van het slagroommengsel, zet er houten stokjes en laat in 1 uur hard worden in de vriezer. Herhaal dit proces tot de ijsvormpjes zijn gevuld.