Straks niet vereenzamen? Ga nu bridgen!

Foto ERIK VAN ‘T WOUD/ANP

Ouderen moeten zélf eenzaamheid voorkomen, is de boodschap van twee hoogleraren en een ouderenarts in NRC (22/8).

Al in 1988 is aangetoond (Science vol. 241, no. 4865) dat wie deel uitmaakt van een sociaal netwerk langer leeft. Het hebben van een sociaal netwerk heeft gunstiger effecten op iemands leven en werkt zelfs meer levensverlengend dan extra bewegen, het bestrijden van overmatig alcoholgebruik en obesitas.

Ouderen krijgen te maken met verlies van werk, inkomen, sociale contacten en gezondheid en velen op een zeker moment ook met het verlies van hun partner. Er valt weinig aan te doen, maar wat wel helpt is om het verlies te delen. Daarvoor heb je anderen nodig. Die moeten er dan wel zijn.

Hoe kom je dan in een sociaal netwerk terecht? Zogenoemde eenzaamheidsinterventies helpen niet, onderzocht Dr. Tineke Fokkema. Kostbaar vanwege dure begeleiding én contraproductief, want de eenzamen werden zich juist erg bewust van hun eenzaamheid. Het gros van de ouderen voelt zich niet aangetrokken tot activiteiten waarbij ze worden aangesproken op hun zieligheid, eenzaamheid, leeftijd. Wat dan?

Als directeur van de Nederlandse Bridge Bond ga ik niet propageren dat het kaartspel bridge dé panacee is tegen eenzaamheid onder ouderen, want dat is het niet. Wel blijkt dat grote groepen ouderen graag hun huis uitkomen voor iets wat zij leuk vinden. Bridge is zoiets. Het is een uiterst sociaal spel, dat wel iets weg heeft van speeddating: spelers zien en spreken al snel tientallen anderen.

Maar op een bridgeclub draait het niet om eenzaamheid of leeftijd.

Bridge leren is dus een goed idee. Onder beginnende bridgers neemt de eenzaamheid significant af, ook op de lange termijn, bleek uit onderzoek. Voor meer beweging en gezonde voeding heeft de overheid uitgebreide programma’s opgezet. Beleid dat eenzaamheid bestrijdt kan snel volgen; de kosten van bridgeclubs zijn erg laag.

    • Auteur Onbekend