PvdA’er Roos Vermeij keert niet terug in de Tweede Kamer

Vermeij was tweeënhalf jaar secretaris van het fractiebestuur en geldt als een vertrouweling van Samsom.

Foto Bart Maat/ANP

PvdA’er Roos Vermeij (48), Tweede Kamerlid sinds 2006, keert na de verkiezingen van maart volgend jaar niet terug in het parlement. Dat laat ze woensdag weten aan haar collega’s in de fractie. In een brief aan PvdA-voorzitter Hans Spekman en fractievoorzitter Diederik Samsom schreef ze al in juni dat ze na tien jaar in de Tweede Kamer graag een “lastiger pad” kiest, om op een andere plek “de wereld te verbeteren”.

Vermeij gaat in de PvdA-fractie over de arbeidsmarkt, de AOW en de pensioenen. Ze was tweeënhalf jaar secretaris van het fractiebestuur en geldt als een vertrouweling van Samsom. Vorig jaar ging haar naam rond als opvolger van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, toen die de plek van de afgetreden Wilma Mansveld overnam. Uiteindelijk werd haar fractiegenoot Martijn van Dam staatssecretaris.

Eerder dit jaar wilde vooral de VVD graag dat Vermeij zich kandidaat zou stellen om voorzitter te worden van de Tweede Kamer. Dat deed ze niet; haar partijgenoot Khadija Arib werd voorzitter.

Vóór de zomer kreeg ze coalitiepartner VVD mee in het plan om het minimumjeugdloon geleidelijk aan te veranderen, waardoor 21-jarigen hetzelfde gaan verdienen als volwassenen. Ze zegt dat ze “met buikpijn” terugdenkt aan de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd, van vorig jaar, waardoor die al in 2021 op 67 jaar ligt.

“Dat maakt het gat wel heel groot voor mensen die echt óp zijn.”

Vermeij zegt dat ze zich “niet veel zorgen” maakte over de plek die de partij voor haar zou hebben op de kandidatenlijst, als ze wel door had willen gaan.

“Ik denk dat mensen mij betrouwbaar vinden en dat ik dingen kan bereiken. Ik ben ook een PvdA’er die goed kan samenwerken met andere partijen. Van dat soort zou de PvdA er wat meer moeten hebben.”

Vermeij heeft nog geen andere baan. PvdA’ers kunnen zich nog tot 12 september melden als kandidaat-Kamerlid.