Producentenvertrouwen

Industrie minder optimistisch

Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is afgelopen maand flink afgenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Het vertrouwen van de ondernemers slonk deze maand in het sterkste tempo van de afgelopen vijf jaar. De graadmeter waarmee het CBS het vertrouwen meet, zakte daarbij van 5,1 naar 1,2. Dat betekent dat optimisten nog wel nipt de overhand hebben. Ondanks de forse daling is het vertrouwen ook nog hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5). Ondernemers werden vooral negatiever over de toekomstige productie. Verder werden ze minder positief over hun orderportefeuille en hun voorraad.

Het statistiekbureau meldde verder dat de afzetprijzen van de industrie in juli opnieuw stevig zijn afgenomen. De prijzen lagen 5,8 procent lager dan in juli vorig jaar. De afzetprijzen in de industrie dalen al enkele jaren een vrijwel onafgebroken. Dat komt vooral door de flink gezakte olieprijzen. (ANP)

    • Mark Duursma