Politie schorst commissaris verdacht van frauderen

Corruptie Opnieuw een ernstig geval van mogelijke corruptie bij de politie. Een commissaris blijkt al vijf maanden geleden geschorst te zijn.

Op verdenking van fraude en corruptie is een vooraanstaande commissaris van politie geschorst. Het gaat om Peter van den E. uit Eindhoven die als programmaleider sensing bij de Nationale Politie verantwoordelijk is voor de inzet en aanschaf van waarnemingsapparatuur zoals camera’s, microfoons en andere technische hulpmiddelen.

De politiecommissaris is al vijf maanden geleden geschorst. Er zijn in deze zaak ook huiszoekingen verricht en telefoons afgeluisterd. De schorsing is door de politie tot nu strikt geheimgehouden. Van den E. is hangende het onderzoek van de rijksrecherche nog op vrije voeten maar hij zal volgens opsporingsbronnen in oktober worden aangehouden. Hij wordt ervan verdacht persoonlijk financieel te hebben geprofiteerd van contracten die door de politie met bedrijven werden gesloten.

Lees over de andere politieschandalen: Opnieuw groot mollenschandaal bij de politie

Criminee!

Commissaris Peter van den E. is al dertien jaar bij de politie actief op het gebied van het verzamelen van informatie over personen of objecten waarbij gebruik wordt gemaakt van alle mogelijke technische apparatuur: van camera’s, tot weegplaten of drones. Hij was tien jaar lang directeur van Criminee!. Dit is de naam van het regionale platform criminaliteitsbeheersing in Brabant. Het gaat om een stichting waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken om met technische middelen criminaliteit op bedrijventerreinen, parkeerplaatsen en binnensteden te bestrijden.

De verdenking is dat er bij verdachte Van den E. sprake is geweest van belangenverstrengeling door onder meer zaken te doen met vrienden. De commissaris zou geprofiteerd hebben van de zaken die de politie met bedrijven deed. Sensing is een snel groeiende markt bij de politie waar tientallen miljoenen euro’s in omgaan. Van den E. adviseerde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Hij schreef vorig jaar aan de Tweede Kamer te verwachten dat in de toekomst „een steeds groter deel van de door de politie benodigde informatie uit sensoren komt”.

Lees ook dit verhaal over politiemol Mark M.: Misdaadreporter werd politiemol

De corrupte contacten van de commissaris zouden volgens een bij het onderzoek betrokken bron hebben kunnen groeien omdat „intern de man geen strobreed in de weg werd gelegd”. Het komt zelden voor dat een zo hoge politiefunctionaris strafrechtelijk wordt aangepakt.

Commissaris Van den E. was onder meer betrokken bij het project SecureLane. Het gaat om samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid om met cameratoezicht op parkeerplaatsen de transportcorridor van de Rotterdamse haven via de A16, A58 en A67 naar Duitsland te bewaken. Zo moeten diefstallen van ladingen uit vrachtauto’s worden tegengegaan.

Van den E. zegt desgevraagd niet te willen reageren. Ook het Openbaar Ministerie zegt geen vragen over deze zaak te willen beantwoorden.