Planner buitenlandse aanslagen

IS-voorman Abu Muhammad al-Adnani komt om bij Aleppo

Een van de belangrijkste voormannen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is dood. Dat heeft de persdienst van IS, Amaq, dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om Syriër Abu Muhammad al-Adnani (39). Hij was de woordvoerder van de terreurorganisatie, leider van de afdeling buitenlandse aanslagen en vertrouweling van kalief Abu Bakr al-Baghdadi. Volgens Amaq is hij omgekomen bij de strijd om Aleppo. Onder meer Syrische rebellen, IS-strijders en het leger van president Assad vechten daar om controle over de stad. Hoe Al-Adnani precies is gestorven, is niet bekend. Al-Adnani was vaak te zien in de video’s die IS verspreidde in het buitenland. Daarin riep hij aanhangers op aanslagen te plegen in het buitenland. (NRC)