RTL Boulevard en de pingpong tussen oude en nieuwe media

Het vernieuwde Boulevard oogt nogal rommelig en willekeurig.

Beau van Erven Dorens en Luuk Ikink presenteren 'RTL Boulevard' nieuwe stijl.
Beau van Erven Dorens en Luuk Ikink presenteren 'RTL Boulevard' nieuwe stijl.

De eerste uitzending van RTL Boulevard (RTL4) zonder Albert Verlinde was ondanks de vele bekende gezichten iets heel anders geworden: grootstedelijk (live vanaf het Leidseplein in Amsterdam), jong, snel en overvol.

Niet alleen zijn er nu twee presentatoren (altijd Luuk Ikink en dit keer Beau van Erven Dorens), maar ook een bank vol deskundigen, die zelfs mee mogen praten als het niet over hun eigen onderwerp gaat.

Het geheel oogt nogal rommelig en willekeurig, er wordt door elkaar heen gepraat en er is weinig focus. Daar moet nog wel aan gesleuteld worden. De voor de hand liggende associatie met NSE, het geflopte programma voor Nieuws, Show en Entertainment van wijlen Talpa/Tien, moet zo snel mogelijk weggenomen worden.

Opvallend is vooral de totale uitlevering aan de heerschappij van de nieuwe media. Niet alleen wordt het internet intensief gebruikt als bron (dat doet bijna elk oud medium nu), maar ook krijgt elke spreker onder zijn naam niet meer zijn functie vermeld, maar het Twitteradres, voorzover bekend. Alleen John van den Heuvel wordt aangeduid bij zijn eigenlijke beroep, „Misdaadverslaggever De Telegraaf.”

Lees ook: Zonder Verlinde wordt Boulevard gewonere tv

Natuurlijk moet iedereen die zich nu met nieuws bezighoudt in termen van nieuwe media denken, maar er is nog geen enkel lineair televisieprogramma dat de vertaalslag succesvol heeft kunnen maken. Tot die tijd is enige maatvoering geboden.

De eerste maandag na de vakantie was er voortdurend verwarring tussen oude en nieuwe media. De aanstelling van Jan Roos tot lijsttrekker van VNL was eerst een gerucht op Twitter, dat door Roos zelf, ook op Twitter, hartgrondig werd ontkend. Een halve dag later meldde hij in een video van zijn eigen website Geen Stijl dat hij toch overstapte. Pas vanaf dat moment konden de oude media er iets over zeggen, zonder enig commentaar van betrokkenen, die zich schuil hielden om hun eigen, ongetwijfeld digitale, moment te kiezen.

Ook het voorgenomen vertrek van assistent-bondscoach Marco van Basten naar de FIFA pingpongde als nieuwsfeit grillig heen en weer tussen diverse media. Er werd druk over gespeculeerd op Twitter, maar de doorgaans welingelichte commentatoren van Voetbal Inside (RTL7) was het ontgaan, in de algehele feestvreugde over de ineenstorting van de KNVB-top.

Aan het einde van de avond kwam de officiële primeur van journalist Frits Barend als gast bij Pauw (VARA). Op hetzelfde moment kreeg Humberto Tan dat nieuws binnen via zijn oortje en legde het in RTL Late Night voor aan zijn gast Ruud Gullit. Die wilde het wel bevestigen, nu het toch op straat lag. En kon uitleggen dat hij daarom had afgehaakt als sollicitant bij de KNVB, woedend dat Van Bastens vertrek hem niet verteld was.

Communicatie, je kunt ervoor doorleren en elke organisatie van enig belang heeft er een forse afdeling voor. En toch gaat het steeds weer mis, als het eropaan komt.