Pieter Steinz op 52-jarige leeftijd overleden

Steinz, gedurende 22 jaar werkzaam voor NRC, overleed aan de gevolgen van de ziekte ALS.

Pieter Steinz
Pieter Steinz Foto Cleo Campert/HH

Schrijver Pieter Steinz is maandagavond op 52-jarige leeftijd overleden. Hij leed sinds drie jaar aan de ziekte ALS, waarover hij vorig jaar Lezen met ALS publiceerde, een boek waarin hij het verloop van zijn ziekte verbond met de boeken die hij (her)las.

Lees hier de necrologie: Cultureel omnivoor blakend van levenslust en optimisme

Steinz (6 oktober 1963) werkte van 1989 tot 2012 bij NRC Handelsblad, onder meer als literair redacteur en chef Boeken. Hij schreef ruim vijftien boeken, waaronder Lezen etcetera (2003) en Made in Europe (2014). In dat laatste boek, met 60.000 verkochte exemplaren een bestseller, gaf hij een encyclopedisch overzicht van de cultuur, hoog en laag, die het oude continent verbindt. Steinz was een groot liefhebber van gidsen, rijtjes en overzichten. Hij liet speciale ‘boekwebben’ ontwerpen om de verbanden tussen verschillende boeken grafisch in beeld te brengen. Zoals veel van zijn boeken was ook Made in Europe gebaseerd op een artikelenreeks in NRC Handelsblad. Begin 2012 vertrok hij bij de krant om directeur te worden van het Nederlands Letterenfonds.

Steinz studeerde Engels en oude geschiedenis in Amsterdam, een achtergrond die hij zelf verbond met de wijze waarop hij als criticus te werk ging, nooit schromend om verbanden binnen en buiten de literatuur te leggen. „Misschien komt het doordat ik als historicus en anglist in de literatuurkritiek verzeild ben – en niet zoals zoveel van mijn collega’s als neerlandicus – maar ik schreef en las altijd liever een stuk over een boek of een interview met een schrijver dan een essay over de rol van de kritiek of het vermeende gezagsverlies van de boekbespreker.” Hij schreef ook veel over popmuziek en was enige tijd filmredacteur. In 2015 schreef hij op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekessay Waanzin in de wereldliteratuur en was hij een van de eregasten op het Boekenbal.