Persvrijheid

Kritiek niet welkom bij Palestijnse elite

Palestijnse journalisten en activisten die geweldloos hun autoriteiten bekritiseren, worden geregeld gearresteerd, mishandeld en vervolgd. Dat stelt Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat vandaag verschijnt.

Volgens de mensenrechtenorganisatie vinden de misstanden zowel plaats op de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook. In dat eerste gebied regeert de Palestijnse Autoriteit van president Abbas, in Gaza is Hamas de facto de heersende partij.

HRW documenteerde vijf gevallen waarin journalisten, een politiek activist en twee rappers werden gearresteerd of ondervraagd. Vier van hen zeggen ook fysiek te zijn mishandeld. Ze zeggen dat ze onder meer zijn geschopt en geslagen en dat ze te weinig slaap of fatsoenlijk eten hebben gekregen. Hamas ontkent de aantijgingen, de Palestijnse Autoriteit zegt dat er geen formele aanklacht is die kan worden onderzocht.

Vooral het Hamas-bewind staat erom bekend de meeste vormen van kritiek te onderdrukken. Volgens de ngo Reporters without Borders krijgen in Gaza met name aanhangers van Abbas het zwaar te verduren, en op de Westelijke Jordaanoever wordt Hamas-gezinde media stelselmatig informatie onthouden.

In 2015 werden 45 Palestijnen gearresteerd wegens kritiek op hun eigen autoriteiten, stelt de Palestijnse mensenrechtenorganisatie ICHR.

    • Derk Walters