Overname

Bod familieleden Van der Valk op AC restaurants

Een investeringsmaatschappij van leden van de Van der Valk-familie heeft een bod gedaan op de Nederlandse tak van het Italiaanse Autogrill.

Onder die tak vallen onder meer AC restaurants en Tulip Inn-hotels. Het gaat om zeven hotels en achttien eetlocaties. Het is niet bekend hoeveel Gr8 Investments, dat het bod officieel gedaan heeft, wil betalen. Het bedrijf wil niet ingaan op inhoudelijke vragen.

Vorig jaar draaide Autogrill Nederland een omzet van 33 miljoen euro en maakte het een brutowinst van 3 miljoen. Cijfers over de nettowinst zijn niet bekend. De Italianen staan welwillend tegenover de overname. Het bod stelt Autogrill in staat een bedrijfsonderdeel te verkopen dat „weinig synergie heeft met de andere activiteiten van Autogrill en beperkte winst oplevert.”

Door de verkoop kan het bedrijf zich ook beter concentreren op de activiteiten van HMSHost International, waar verschillende horecazaken op Schiphol onder vallen, goed voor 100 miljoen euro omzet per jaar. Het bod moet nog worden goedgekeurd door de commissarissen van Autogrill.

In 1997 werd Van der Valk verkocht aan de elf kinderen van oprichter Martien van der Valk. Sindsdien is het in feite een franchiseonderneming die niet langer centraal geleid wordt. De meeste vestigingen zijn nog wel eigendom van familieleden. (NRC)