In beeld

Museum Voorlinden is een oase in de duinen

Op landgoed Voorlinden in Wassenaar realiseerde zakenman en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh zijn droom: een museum van internationale allure dat zijn kunstcollectie herbergt. Directeur Wim Pijbes positioneert Voorlinden nadrukkelijk als een nieuw museum in het groen. Op 11 september is de publieksopening. Hier geven we alvast een eerste rondleiding in deze daglichttempel in het Wassenaarse duingebied.
Museum Voorlinden is niet alleen een museum, maar ook een landgoed dat publiek toegankelijk is.
Walter Herfst
Het gebouw is strak en imposant, het ligt achter een riant landhuis bij de duinen, wordt omgeven door een weelderig bloeiende tuin van ontwerper Piet Oudolf.
Walter Herfst
Museumdirecteur Wim Pijbes, artistiek directeur Suzanne Swarts en bestuursvoorzitter Joop van Caldenborgh, poseren in het kunstwerk van Leandro Erlich.
Merlijn Doomernik
Leandro Erlich, Swimming Pool (2016).
Walter Herfst
Het expositiegebouw is ontworpen door Dirkjan Postel en andere architecten van Kraaijvanger Architects.
Walter Herfst
Het kolossale dak is geen dak, maar een scherm met 115.000 schuine, elliptische cilinders die het noorderlicht vangen.
Walter Herfst
Eronder liggen de museumruimtes met licht hellende glazen zadeldaken, waarvan er veel zijn voorzien van velums (zonneschermen) die het noorderlicht filteren. De in deze Nederlandse museumwereld unieke dakconstructie zorgt voor een schitterend licht in de zalen.
Walter Herfst
Het meest veelzeggende werk in de collectie van het nieuwe museum is een beeldengroep van de Australische kunstenaar Ron Mueck, Couple under an umbrella (2013)
Walter Herfst
Deel van de vaste collectie: Maha Malluh, Food for Thought –Al Mu’allaqat (2014).
Walter Herfst
Enkele werken uit de eigen collectie: René Magritte, La malediction (1931); François Morellet, 10 Lignes Hybrides Au Hasard (2006); Chen Zhen, Uninterrupted voice (1998).
Walter Herfst
Tuinontwerp van Piet Oudolf.
Walter Herfst
Museum Voorlinden, ligt middenin een 40 hectare tellend natuurgebied en wil zich nadrukkelijk positioneren als ‘Museum and Gardens’. Wim Pijbes: „Wij zijn een nieuw museum in het groen. Je ziet hier vijf landschappen bij elkaar: bos, oude strandwallen, jonge duinen, weilanden en aangelegde tuinen.
Walter Herfst