Moordenaar John Lennon nog niet vrij

Mark Chapman, die 36 jaar geleden John Lennon doodschoot, diende voor de negende keer een gratieverzoek in. Het werd verworpen.

Mark David Chapman
Mark David Chapman Foto Reuters

Mark Chapman, die 36 jaar geleden Beatle John Lennon doodschoot, heeft opnieuw – voor de negende keer – te horen gekregen dat hij geen gratie krijgt. De commissie voor voorwaardelijke invrijheidsstelling in New York besloot gisteren af te zien van Chapmans verzoek om vrijlating. Volgens de commissie zou vervroegde vrijlating afdoen aan de ernst van zijn misdaad en onverenigbaar zijn met het welzijn van de samenleving. Tevens zou gratie het respect voor de wet ondermijnen.

Lees ook: Een reconstructie van de aanslag ‘Duistere motieven van een moordenaar

8 december 1980

Chapman schoot Lennon, de man van wie hij diezelfde middag nog een handtekening had gekregen, op de stoep voor diens appartementsgebouw in New York met vier pistoolschoten dood. Na zijn daad deed hij geen moeite om te vluchten: in afwachting van de politie haalde hij zijn lievelingsboek The Catcher in the Rye van J. D. Salinger tevoorschijn en ging tegen de muur geleund staan lezen. Hij zou boos zijn geweest op de Beatles-zanger omdat die in een interview had gezegd dat de Beatles op dat moment populairder waren dan Jezus Christus.


De toen 25-jarige Chapman bekende schuld en werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Sinds 2000 komt hij iedere twee jaar in aanmerking voor eventuele vervroegde vrijlating, tot nu toe tevergeefs.

De strafherzieningscommissie ‘complimenteerde’ Chapman wel voor zijn goede gedrag. Zo zou hij hebben gestudeerd en berouw hebben getoond. Daar moet de 61-jarige Chapman het voorlopig mee doen. Pas in augustus 2018 kan hij opnieuw proberen vrij te komen.