Jacht op damherten Waterleidingduinen mag doorgaan

Er wordt in de toekomst gestreefd naar een populatie van zo’n duizend herten.

Een afgeschoten hert in de Amsterdamse Waterledingduinen.
Een afgeschoten hert in de Amsterdamse Waterledingduinen. Foto: Olivier Middendorp

Er mag alsnog gejaagd worden op damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dat heeft de rechter in Haarlem dinsdag bepaald.

De gemeente Amsterdam besloot in 2013 om bij wijze van natuurbeheer weer op de damherten te schieten, omdat de populatie in de natuurgebieden te groot was geworden. In februari gaf de provincie Noord-Holland een ontheffing af voor de jacht; er mocht tussen november en maart ook recreatief worden gejaagd.

Lees ook: Duizenden herten te veel

De Stichting Faunabescherming en de Dierenbescherming gingen bij de rechter in beroep tegen het verlenen van de ontheffing, maar de rechter stelde hen dinsdag niet in het gelijk. In het vonnis stelt de rechtbank dat de Gedeputeerde Staten goed genoeg hebben aangetoond dat het afschieten van de herten niet anders kan.

“Door zich te baseren op het Faunabeheerplan heeft GS [gedeputeerde staten, red.] voldoende gemotiveerd dat de flora en fauna en de verkeersveiligheid te lijden hebben als gevolg van de groeiende populatie damherten.”

Streven naar duizend herten

Sinds de ontheffing is afgegeven, zijn er 74 herten afgeschoten. Desondanks bleek de populatie met 30 procent te zijn gestegen. In de eerste helft van 2016 waren het er 4.800, terwijl de teller in 2015 nog op 3.800 stond.

De Faunabescherming en de Dierenbescherming hadden vooraf aangegeven te vinden dat er genoeg ruimte was in de natuurgebieden voor alle herten. De rechter is het hier niet mee eens en geeft aan dat er gestreefd moet worden naar een populatie van zo’n duizend damherten in de natuurgebieden. Dat moet over een periode van vijf jaar gebeuren.

De stichtingen kunnen nog tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. De Faunabescherming geeft via Twitter aan dit ook te zullen doen, de Dierenbescherming meldt een hoger te overwegen na het bestuderen van de uitspraak.