IS-leider omgekomen in Syrië

Het gaat om Abu Muhammad al-Adnani, woordvoerder van de terreurbeweging en leider van de afdeling buitenlandse aanslagen.

Al-Adnani, in een video uitgebracht door IS in 2013.
Al-Adnani, in een video uitgebracht door IS in 2013. Foto AFP

Een van de belangrijkste voormannen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is dood. Reuters schrijft dat de persdienst van IS, Amaq, dit dinsdag bekend heeft gemaakt. Het gaat om Syriër Abu Muhammad al-Adnani (39). Hij was de woordvoerder van de terreurorganisatie, leider van de afdeling buitenlandse aanslagen en vertrouweling van kalief Abu Bakr al-Baghdadi.

Volgens persdienst Amaq is hij doodgegaan tijdens “het overzien” van de strijd om Aleppo. Onder meer Syrische rebellen, IS-strijders en het leger van president Assad vechten daar om controle over de stad. Hoe al-Adnani precies is gestorven, is niet bekend. Hij was een van de langst bij IS betrokken leiders.

Aanslagen tijdens ramadan

Al-Adnani was vaak te zien in de video’s die IS verspreidde in het buitenland. Daarin riep hij aanhangers op aanslagen te plegen in het buitenland. Zo was hij ook degene die in een videoboodschap in mei sympathisanten aanspoorde terreurdaden te begaan. “De kleinste actie die jullie uitvoeren in het hart van hun land is ons dierbaarder dan de grootste actie van ons”, sprak hij toen.

Al-Adnani speelde ook een rol bij de aanslagen in Parijs van november vorig jaar waarbij 129 doden vielen. Hij was verantwoordelijk voor de rekrutering van Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als de architect van de aanslagen in de Franse hoofdstad.

De regering van de VS had een beloning van bijna 4,5 miljoen euro op het hoofd van Al-Adnani staan.

Lees meer over het werk van al-Adnani als woordvoerder van IS: Uit naam van IS, niet dóór IS