In Friesland leeft Diana nog

Complottheorie

19 jaar geleden stierf prinses Diana. Schrijfster Linda Udo gelooft dat ze nog leeft en overtuigde een filmregisseur.

Prinses Diana in juni 1997
Prinses Diana in juni 1997 Foto Reuters

Prinses Diana leeft. Op Cape Cod. Onder een andere naam en na plastische chirurgie. Al bijna 20 jaar gelukkig met haar Dodi. Ze stierf dus niet vandaag negentien jaar geleden bij een auto-ongeluk in Parijs. Grapje? Nee, schrijfster Linda Udo (51) uit Oranjewoud is bloedserieus. En het erge is dat je na afloop van een gesprek met haar even, heel even, gaat twijfelen. Zoals wel vaker bij enthousiaste complotdenkers. Udo is overtuigd: Diana werd opgejaagd door de media en snakte naar een leven in de anonimiteit. Haar verdwijning werd in scène gezet met haar instemming.

Udo runt met haar man een communicatiebureau. Diana interesseerde haar weinig tot die noodlottige 31ste augustus 1997. „Ik ben beslist geen complotdenker, maar toen Diana verongelukte wist ik: er klopt iets niet.” Zeventien jaar lang onderzocht ze Diana’s dood. Udo spitte het 1.500 pagina’s tellende Franstalige politiedossier door. De thriller die ze erover schreef, Koninklijk complot, wil de Amerikaanse regisseur Mark Roemmich nu verfilmen. Udo: „Hij vond het een goed verhaal, ook omdat ik alles onderbouw met feiten. Hij schrijft het script, als alles meezit is de film volgend jaar af.”

De reacties op Udo’s theorie zijn wisselend. Mensen vinden haar stapelgek of zijn gefascineerd. Udo: „Een hartchirurg bestelde onlangs mijn boek. Het wordt dus niet alleen gelezen door huisvrouwen.”

Enkele van Udo’s bewijzen: Diana zinspeelde op haar verdwijning. Ze schreef over „betere tijden en andere huizen” in een brief aan haar butler. En over „een groot geheim” en „veranderingen”. Diana’s minaar Dodi Fayed regisseerde in de jaren tachtig de film Murder by illusion. Daarin zet een maffiabaas zijn eigen dood in scène om te verdwijnen. „Ook daarin vond een auto-ongeluk plaats in een tunnel. Dodi heeft de verdwijntruc voor Diana en zichzelf geregeld”, meent Udo. „Er vertrokken die avond vanaf het Ritzhotel [waar Diana en Dodi verbleven, red.] in Parijs twee Mercedessen. In de nep-Mercedes zaten acteurs met maskers. In de kist lag een kort daarvoor overleden prostituee. De Britse geheime dienst werkte mee aan Mission escape.

Goed, Diana leeft nog. Maar nu heeft Udo haar geheim onthuld. Daar zal Diana niet blij mee zijn? Udo: „Ik denk dat ze opgelucht is. Mensen zullen haar nu wel met rust laten.”