Bertens uitgeschakeld in eerste ronde US Open

De Nederlandse verloor in drie sets van de Kroatische Ana Konjuh. Richèl Hogenkamp bereikte wel de tweede ronde.

Hogenkamp in haar eerste ronde wedstrijd tegen de Kroatische Konjuh.
Hogenkamp in haar eerste ronde wedstrijd tegen de Kroatische Konjuh. Foto Andy Lyons/ Getty Images

Tennister Kiki Bertens heeft haar stunt op Roland Garros eerder dit jaar geen vervolg kunnen geven op het laatste grandslamtoernooi van dit jaar, de US Open. De Nederlandse, die als 20ste geplaatste is, werd al in de eerste ronde in drie sets uitgeschakeld door de veel lager genoteerde Ana Konjuh uit Kroatië.

Voor Bertens was het de vijfde wedstrijd op rij die ze verloor. De 24-jarige Wateringse oogt de laatste weken vermoeid na een druk schema in de eerste helft van het jaar. Op de teller dit jaar staan al bijna honderd tennispartijen.

Konjuh, de nummer 92 van de wereldranglijst, won de eerste set redelijk eenvoudig met 6-3. Een break na een onnodige fout van Bertens op 3-2 was voor de Kroatische genoeg. Het tweede bedrijf ging daarentegen met duidelijke cijfers naar de Nederlandse: 6-2. Een break in de derde set was echter genoeg voor de Kroatische om de wedstrijd naar zich toe te trekken: 6-4.

Hogenkamp wint eerste partij wel

In tegenstelling tot Bertens haalde Richèl Hogenkamp wel de tweede ronde van de US Open. De Nederlandse qualifier, 165e op de wereldranglijst, was in twee sets verrassend te sterk voor de negentig plekken hoger staande Britse Heather Watson (WTA-73).

Hogenkamp, die via de kwalificaties doordrong tot het hoofdtoernooi in New York, won de eerste set vrij eenvoudig met 6-2. De Britse speelde daarbij niet geheel pijnvrij en moest zich na afloop dan ook aan haar rug laten behandelen.

De 24-jarige Hogenkamp leek ook in de tweede set vrij op weg naar een grote(re) voorsprong na een vroege break van Watson. Op 4-3 leek de tennisster volgens persbureau ANP echter even te verkrampen en moest daardoor twee games aan de Britse laten. Op 4-5 wist Hogenkamp twee setpunten weg te werken, om alsnog uit te lopen naar een winst van 7-5 in het tweede bedrijf.

Tweede keer in tweede ronde Grandslamtoernooi

Het is voor Hogenkamp de tweede keer dat ze de tweede ronde van een Grandslamtoernooi haalt: vorig jaar won ze op Wimbledon eveneens haar eerste partij. Ze speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen de als 31ste geplaatste Timea Babos (Hongarije) en Barbara Haas (Oostenrijk).

Hogenkamp is de laatste overgebleven Nederlander in het enkelspel. Robin Haasse verloor maandag al verrassend van James Duckworth. De Australiër staat ruim honderd plaatsen lager op de wereldranglijst.

    • Jorg Leijten