Hof wil moeder overleden Sharleyne alsnog horen

Het lichaam van Sharleyne werd gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Of ze over de balustrade is gevallen of gesprongen, geduwd of gegooid is nooit opgehelderd.

Foto Persbureau Meter/ANP

Het gerechtshof in Leeuwarden wil de moeder van het overleden meisje Sharleyne uit Hoogeveen horen. Dat bevestigde een woordvoerder van het hof vanmiddag. Via een artikel-12-procedure probeert de vader bij het hof het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak te heropenen.

Het lichaam van Sharleyne werd op 8 juni vorig jaar rond half twee ’s nachts gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Daar woonde ze op de tiende verdieping met haar moeder. Of ze over de balustrade is gevallen of gesprongen, geduwd of gegooid is nooit opgehelderd. Het Openbaar Ministerie had “onvoldoende aanwijzingen voor een misdrijf”.

De moeder van Sharleyne was overstuur en zat drie dagen vast op het politiebureau. Ze weigerde op advies van haar advocaat een verklaring af te leggen. Of ze dat nu wel gaat doen, is onduidelijk. Haar advocaat Paul van Jaarsveld weigert tegenover deze krant elk commentaar. En volgens de woordvoerder van het hof is ze niet verplicht te komen.

Lees de recontructie die we eerder maakten van deze zaak: De val van Sharleyne

Vader Victor Remouchamps gelooft niet in een ongeluk of zelfmoord. Hij is ervan overtuigd dat zijn dochter slachtoffer is van een misdrijf. Samen met advocaat Liesbeth Poortman drong hij tijdens de zitting bij het hof aan op een reconstructie van de val. Twee door de vader ingeschakelde oud-rechercheurs wezen op onverklaard letsel in Sharleynes nek en oog. Waar komt dat vandaan?

Waarschijnlijk half oktober zal het gerechtshof beslissen of het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak heropend wordt. In zo’n 10 procent van de aangespannen zaken wordt een artikel-12-procedure door het hof gegrond verklaard en moet het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging overgaan.

    • Wubby Luyendijk