Hoe Gene Wilder een internet-icoon werd

Gene Wilder speelde in 1971 de rol van Willy Wonka. Ruim 45 jaar later kent iedereen hem van deze afbeelding.

Een grote groep jongeren zal Gene Wilder waarschijnlijk niet bij naam kennen. De acteur, die Willy Wonka speelde in de verfilming van Sjakie en de Chocoladefabriek, overleed maandagavond. Het zal de meme (zegge: miem) met Wilders foto zijn die voortleeft.

Het idee achter memes is om met behulp van een afbeelding en een scherp bijschrift op een grappige manier een onderwerp op de hak te nemen. De meme van Wilder, die bekend werd onder de naam Condescending Wonka (minzame Wonka) is een afbeelding waarop we hem grijnzend op iemand neer zien kijken, met de hand onder zijn hoofd.

Twitter avatar devincass Devin Cass Gene Wilder, you were an interesting man. Please enjoy this Condescending Wonka Meme in his honor today. https://t.co/CAvRPf8A4L

Van griezelig naar minzaam

Volgens de website Knowyourmeme dook de afbeelding van Wilder in januari 2011 voor het eerst op via internetplatform Reddit. Destijds werd Wilder neergezet als een soort griezel, die met een enge blik iemand een oneervol voorstel doet. Veel bekendheid kreeg deze Creepy Wonka aanvankelijk niet, omdat Reddit de afbeeldingen gelijk aanmerkte als spam.

Necrologie Gene Wilder:
Altijd ergens tussen vulgair, prikkelend en gepijnigd

Vanaf oktober 2011 kreeg de meme van Wilder steeds vaker honende onderschriften mee - die het goed bleken te doen bij zijn licht spottende blik. De meest bekende werd “Oh, you just graduated? You must know everything” als reactie op pas afgestudeerden die liepen te pochen met hun diploma’s.

Sindsdien namen de memes van Minzame Wonka een vlucht: er werden honderdduizenden memes gemaakt met de afbeelding van Wilder. Van mensen die zeggen een hekel te hebben aan grote bedrijven tot de dragers van The North Face-kleding: niemand is veilig.

Hier komt het vandaan

De video hieronder pauzeert op het moment waarop de meme ontstaan is. Willy Wonka laat in zijn fabriek de kinderen een speciale machine zien, de

Wilder leeft voort in memes

Gene Wilder mag dan niet meer in het land der levenden zijn, hij zal in elk geval blijven voortleven als meme. Er zijn verschillende sites waarop je zelf Condescending Wonka-memes kunt maken. Hier bijvoorbeeld. Uiteraard is op sociale media de strijd al losgebarsten om wie de meest gedeelde Minzame Wonka-meme kan maken, als reactie op Wilders overlijden.

Twitter avatar AustinCraith Austin Craith A lot of people pretending to miss #GeneWilder coming out on social media trying to stay relevant. https://t.co/ZdRVURl778
Twitter avatar Jewerstein Jewy Jewerstein One last Wonka meme. https://t.co/wpUQsqlJB0
Twitter avatar gingerXgiant Shreddy Bridgewater I only know him from the meme
Rest in peace Condescending Willy Wonka https://t.co/y1ODY7dR8B
Twitter avatar KnuteSakk Knute Sakk Rot In Pieces Wonka! I’ll always love you! My meme to you #GeneWilder https://t.co/csSFV6kqwB
    • Sjoerd Klumpenaar