Hakim Ziyech, de redder van Ajax?

Toptransfer Sterspeler Hakim Ziyech gaat voor 11 miljoen euro van FC Twente naar Ajax. Zijn kleurrijke carrière in vijf hoofdstukken.

Foto Peter Lous/ANP

Hij moest nog medisch gekeurd worden, officieel was zijn overstap van FC Twente naar Ajax nog niet. Maar al in de auto op weg naar Amsterdam fotografeerde Hakim Ziyech (23) dinsdagochtend zijn eigen blijheid. Dinsdagavond was het definitief: een contract voor vijf jaar bij Ajax, een transfersom van elf miljoen euro. Een nieuw hoofdstuk in een kleurrijke carrière.

Hoofdstuk 1: Van straat tot stadion

Splijtende dieptepass van de 19-jarige middenvelder bij zijn debuut voor SC Heerenveen, augustus 2012, derde voorronde van de Europa League. Marten de Roon scoort de 3-0, het Abe Lenstra stadion ontploft. Elf was het jochie uit Dronten toen hij in de jeugdopleiding van de Friezen begon. Hechte familie van Marokkaanse afkomst, vijf broers en drie zussen, vader jong overleden aan MS. „In de meeste teams was hij het mannetje van de groep”, zei jeugdtrainer Jeffrey Talan vorig jaar. „Type straatvoetballer.” Maar onder trainer Marco van Basten wordt de frêle linkspoot niet meteen een vaste waarde. Pas in 2014 kiezen de Friese fans hem tot hun Speler van het Jaar. Negen goals, dat helpt. En Van Basten? „Mooie naam maar geen toptrainer”, oordeelde Ziyech begin 2016 in de Volkskrant.

Hoofdstuk 2: FC Twente boven Feyenoord

Voor Feyenoord spelen in een volle Kuip, een trainer die vertrouwen in je uitspreekt en een dik contract. Welke 21-jarige voetballer droomt er niet van? Hakim Ziyech. In augustus 2014 legt hij een aanbod van de Rotterdamse club naast zich neer. Hij gaat naar FC Twente, al groeien daar de bomen financieel niet meer tot de hemel. „Bij Twente is de kans groter om te spelen op zijn favoriete plek, de nummer 10 positie”, legt zijn zaakwaarnemer uit. Trainer Alfred Schreuder gelooft heilig in de nieuwe aanwinst, tot aan zijn eigen ondergang toe. „Ongelofelijke vakman”, stelde Ziyech in de Volkskrant. „Eerlijk, loyaal.”

Hoofdstuk 3: Balbezit boven verdedigen

Zijn allermooiste doelpunt, de 2-0 thuis tegen Heracles op 15 januari 2015? Aanzet tot een dribbel links vanuit de middencirkel. Sierlijke kapbeweging met links langs een verdediger, meteen met rechts langs de tweede. En dan in een vol strafschopgebied vlak voor de derde Heraclied de bal met buitenkant links via de binnenkant van de rechterpaal raak prikken.

Hoe diep FC Twente ook wegzakt, alles wat Ziyech aanraakt lijkt in 2015-2016 te veranderen in goud. Geen speler in de eredivisie komt volgens de statistici van Opta tot meer dribbels (209), schoten (161) en ‘sleutelpasses’ (94). Efficiënt? 17 goals en 11 assists. Prachtige vrije trappen, links binnenkant vol ‘topspin’. Vooral gevaarlijk als ouderwetse ‘binnenspeler’, links of rechts achter de spits. Toch vindt website Tussendelinies na analyse ook tekortkomingen. Meeverdedigen doet hij nauwelijks, in duels volgt vaak balverlies. Onzin, vindt Ziyech zelf. Hij moet juist minder meeverdedigen. „Mijn statistieken hadden nog beter kunnen zijn.”

Hoofdstuk 4: Marokko boven Nederland

Had hij voor Oranje gespeeld als Guus Hiddink in de zomer van 2015 niet was weggestuurd als bondscoach? De Achterhoeker riep de voormalige jeugdinternational op, maar Ziyech haakte geblesseerd af. Met opvolger Danny Blind was er geen klik. „Hoe beter ik ging spelen hoe minder naar me werd omgekeken”, stelde Ziyech. Dus kiest hij voor het rood-groen van Marokko. Prachtige vrije trap van dertig meter tegen Congo, eind van vorig seizoen. Een Panenka-penalty toe. Maar zijn droom is groter. „Ik wil met Marokko naar het WK.”

Hoofdstuk 5: Ajax boven buitenland

Nooit waren er in de Grolsch Veste meer scouts uit binnen- en buitenland als in april bij FC Twente – Feyenoord (0-1). Liefst 62 paar ogen gericht op één speler: Hakim Ziyech. FC Twente had geld nodig, de middenvelder was kroonjuweel. Ajax werd zijn keuze, berichtte De Telegraaf op 12 augustus. Tot Ajax-directeur Marc Overmars en trainer Peter Bosz plotseling stelden geen extra middenvelder nodig te hebben. Onder meer Swansea, Burnley en Fenerbahçe lagen op de loer. Maar Ajax verloor van Willem II, plaatsing voor de Champions League werd misgelopen door het dramatische verlies in Rusland tegen Rostov. Er was een ‘redder’ nodig in Amsterdam. Ziyech bezorgde Twente zaterdagavond met twee goals de zege op Sparta, bedankte het publiek. En wist dat het goed zat.