Gemeenten lopen achter bij openbaar maken WOZ-waarde

Woningwaarde Binnenkort moet iedereen kunnen ‘gluren bij de buren’ via een nieuw openbaar register van woningtaxaties. Maar er zijn ict-vertragingen.

Foto Istock

Een meerderheid van de gemeenten haalt de deadline voor het openbaar maken van de WOZ-waarde van woningen niet. Uit een document in bezit van NRC blijkt dat op 1 oktober van dit jaar naar verwachting pas 45 procent van de gemeenten is gekoppeld aan het landelijk register. Dit register moet het mogelijk maken dat de gemeentelijke taxaties van alle huizen in Nederland voor iedereen openbaar zijn.

De Waarderingskamer, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de WOZ, bevestigt de problemen. Van de vier grote steden haalt alleen Rotterdam de deadline.

Lees ook: WOZ-waarde stijgt voor het eerst sinds 2010

Vastgoedeigenaren krijgen jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente nadat die de waarde van onroerende zaken (WOZ) heeft vastgesteld. De hoogte van de WOZ-beschikking is van invloed op verschillende belastingen, waaronder de ozb (onroerendezaakbelasting) en inkomstenbelasting.

In maart 2013 stemden de Eerste en Tweede Kamer in met het wetsvoorstel om de WOZ-waarden van woningen openbaar te maken. Vanaf 1 oktober 2016 moeten de WOZ-waarden van de woningen in alle 390 Nederlandse gemeenten openbaar zijn en te raadplegen via een WOZ-viewer. ‘Gluren bij de buren’ heet het wel.

Dat een meerderheid van de gemeenten die deadline niet haalt, komt volgens Ruud Kathmann van de Waarderingskamer deels doordat vrijwel alle gemeenten afhankelijk zijn van vier of vijf grote ict-leveranciers. Die krijgen niet al het werk op tijd afgerond. „Gemeenten zijn daardoor in feite elkaars concurrent.”

Volgens Kathmann is het geen ramp dat 1 oktober niet alle gemeenten zijn aangesloten, omdat de meeste burgers pas begin 2017 de website zullen willen raadplegen als ze hun WOZ-beschikking en ozb-aanslag krijgen. „Wij vinden vooral belangrijk hoe het in januari, februari is.” Hij bevestigt desgevraagd dat dan pas 70 procent van de gemeenten is aangesloten, zoals blijkt uit een document in bezit van NRC.

Er is de laatste jaren veel over te doen of WOZ-waarden wel kloppen. Dit jaar hebben 87.000 huiseigenaren bezwaar ingediend, in 2013 waren dat er 198.000. Vorig jaar werd 52,9 procent van de bezwaren gehonoreerd. „De overweging was om burgers meer transparantie te bieden over de WOZ-waarde zodat die meer mogelijkheden hebben te controleren of de WOZ-waarde klopt”, zegt Kathmann.

Bezwaar-industrie

Rond het bezwaar indienen is een hele industrie ontstaan van bureaus die op basis van no cure, no pay aanbieden om bezwaar in te dienen. Bij een gegrond bezwaar ontvangen zij de daarvoor geldende wettelijke vergoedingen: 246 euro voor het indienen van een bezwaarschrift, 246 euro voor het bijwonen van een hoorzitting, 50 euro per uur voor het maken van een taxatierapport.

De vraag is of de nieuwe WOZ-viewer deze lucratieve praktijk indamt. „Het is wel goed dat burgers nu kunnen zien hoe hoog de WOZ-waardes in de buurt zijn en de noodzaak er niet is om zo’n bedrijf in te huren”, zegt Kathmann. Al ziet hij ook een keerzijde: dat bureaus actief mensen benaderen als ze zien dat de WOZ ergens te hoog is.

WOZ-taxateur Ruud Duijs van Bezwaarmaker.nl maakt zich in ieder geval nog geen zorgen.

„Wij hebben die discussie ook gehad. Maar ik denk dat het in ons voordeel gaat werken omdat mensen dan zien dat er in de buurt andere WOZ-waardes zijn.”