Franse regering dreigt met einde onderhandelingen over TTIP

Frankrijk wil dat de onderhandelingen tussen de EU en de VS over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) worden stopgezet.

Dat heeft de Franse staatssecretaris van Buitenlandse Handel Matthias Fekl dinsdag gezegd op de Franse radiozender RMC. „De Amerikanen geven niets meer dan kruimels. Zo werkt het niet als bondgenoten met elkaar onderhandelen”, aldus Fekl. Hij zei ook dat Frankrijk zijn standpunt duidelijk zal maken tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Handel in Bratislava in september. Zonder wijziging van de Franse positie lijkt een akkoord uitgesloten.

De Franse regering heeft zich eerder kritisch uitgelaten over TTIP. In mei zei president Hollande over TTIP dat Frankrijk op dat moment nee zou zeggen tegen het verdrag. Ook Fekl heeft al meerdere keren gedreigd de onderhandelingen stop te zetten.

De uitspraken van Fekl en eerder Hollande moeten gezien worden in het licht van de presidentsverkiezingen volgend jaar, waarbij de economie een belangrijk thema is. Met name binnen de linkervleugel van hun Parti Socialiste is weinig animo voor TTIP.

Hollande’s voormalige minister Arnaud Montebourg, die pleit voor ‘economisch patriottisme’, maakte juist vorige week bekend dat hij deelneemt aan de presidentsverkiezingen om Hollande de pas af te snijden. Als Montebourg mee zou doen aan de voorverkiezingen in de PS, dan zou hij volgens een recente peiling Hollande ruim verslaan.

Op zondag liet de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel van de sociaal-democratische SPD zich al negatief uit over de slagingskansen van TTIP. De gesprekken zijn „mislukt”, zei hij. „De reden van het falen is dat wij als Europeanen niet wilden buigen voor de Amerikaanse wensen.” Ook in Duitsland zijn verkiezingen aanstaande. De achterban van Gabriel is geen voorstander van TTIP.

De Europese Commissie, die namens de 28 EU-landen onderhandelt over TTIP, reageerde verbaasd op de uitspraken van Gabriel. (NRC)

Strijd over TTIP pagina E2
    • Joram Bolle